Värmande vego – enkla och smarta recept

Publisert:
Värmande vegetarisk mat.

När Karoline Jönsson blev vegetarian var hon både hungrig och villrådig. Nu har hon skrivit Värmande vego, boken hon själv hade velat ha när hon var vilse i spenaten.

Värmande vego är precis den bok Karoline Jönsson hade velat ha när hon blev vegetarian. Faktum är att hon då var både hungrig och villrådig. Karoline har samlat de recept som hamnat på repeat i hennes kök: rätter som fungerar som en bas och som kan smaksättas på olika vis, mat som gör dig varm och nöjd och förenklar vardagslivet.

– Jag ville samla ihop rätter som är varma och mustiga och värmer en kall kropp nu till hösten och vintern, säger Karoline Jönsson. Veganmat är inte alls bara kalla sallader.

Karoline valde att bli vegan eftersom hon tycker så mycket om djur och att hon helt enkelt inte såg någon anledning till att äta upp dem.

– Jag har styrt om min kost i etapper, först blev jag vegetarian. Att slopa köttet var superenkelt, men att gå över till helt växtbaserad kost var inte lika lätt. Jag ville inte lämna osten och jag kände att för många rätter föll bort.

De senaste årens utveckling av växtbaserade produkter i handeln har underlättat mycket och i dag känner Karoline att det inte alls är lika krångligt att vara vegan.

– Jag bor och lever nära naturen och odlar nästan alla grönsaker vi äter här hemma på gården. Så när jag står där med en massa kålhuvuden eller broccoli då går tankarna igång på vad jag ska laga till av den. Och är jag bara tillräckligt hungrig så börjar tankarna vandra runt mat också.

Kan var knepigt för nybörjare

För en nybörjare kan det vara knepigt att få ihop en vegansk måltid. Med en soppa eller gryta blir den enkelt tipsar Karolina. Då har man snabbt och lätt en mättande och bra måltid.

– Men vill man äta veganskt över tid så är det bra att tänka på att rätten ska ha olika texturer. Det handlar inte om att man måste ha kött, potatis och sås texturen men att man hittar olika bitar som gör att maten inte bara blir mosig och mjuk. Sätt ihop något som är krispigt, något som är mjukt och kanske en sås.

Karoline tror att man blir mer mätt och nöjd efter måltiden om man får tugga sig igenom olika konsistenser.

Nyblivna vegetarianer och veganer kan ha funderingar på hur de ska få i sig tillräckligt med protein.

– Jag gillar baljväxter och där finns mycket protein men det finns många andra bra produkter som till exempel kikärtsmjöl som kan användas i bakning eller till pannkakor till exempel så får man enkelt in mer protein. Vi äter mycket mer protein i dag än vad vi faktiskt behöver så just proteinet är sällan ett problem bland veganer, säger Karoline.

Ville ha snabba och enkla recept

När Karoline just blivit vegetarian och senare vegan tyckte hon att det var svårt att hitta snabba och enkla recept som också var så goda att hon ville fortsätta att äta dem.

– Den här kokboken har jag fyllt med recept på just den sortens mat. Recept som jag har samlat på mig under åren och som blivit återkommande och som jag lagar om och om igen.

I bland kan det vara svårt att få till de lite mustigare smakerna i vegansk mat men Karoline har några smarta knep.

– Man kan jobba med olika kryddblandningar så klart men något som funkar i det mesta är Tamari, en fermenterad sojasås, som ger en fin botten av umamismak. Jag gillar också att rosta eller steka maten så det blir en djup smak från början. Gör jag en soppa till exempel så rostar jag gärna grönsakerna först och mixar sedan ihop dem. Fräsa på lök i stekpannan är också ett bra sätt att få fram djupare smaker.

Karoline Jönsson

Ålder: 31

Bor: På en gård utanför Ystad 

Yrke: Kokbokförfattare, receptkreatör och matfotograf

Aktuell med: Nya kokboken Värmande vego

Instagram: @sjalvhushallningsprojektet och @gronaskafferiet

Värmande vego – enkla och smarta recept
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.