Hur ska vi förvara oljan?

Uppdaterad 2019-11-06 | Publicerad 2005-12-07

Hej!

Vi är några tanter som har lite olika uppfattningar om förvaring av oljor.

De flesta av oss tycker dom ska stå framme i rumstemperatur (ej solljus), men någon tycker dom ska stå i kylskåp.

Tacksam för svar

Mvh

Eva i Uppsala

Jag har inte metodiskt testat och jämfört olika förvaringsmetoder men om man lyssnar på förståndiga människor och går efter egen erfarenhet så gäller

följande:

Förvara alla oljor mörkt.

De flesta matlagningsoljor – utom olivolja – kan stå i kylen. Då håller de bättre.

Å andra sidan: Är du en hyfsat flitig matlagare och köper en hel eller en halv liter i stöten så hinner inte oljan bli härsken i köksskåpet heller.

Förvara alltså inte olivoljor i kylen. De kristalliseras. De smälter visserligen igen men oljan lär inte må bra av upprepad stelning/smältning.

Ställ bara kallt om du ska förvara oljan riktigt länge.

Jag har haft femliters plåtdunkar med olivolja stående framme i köket halvårsvis och sista slatten har varit helt okej så har du inte jättemängder kan du låta oljan stå i rumstemperatur.

Vänliga hälsningar,

Jon