"Obama gillar grillad fisk med broccoli"

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2008-07-20

Stjärnkocken Art Smith på väg mot Vita huset – med svenskt knäckebröd

Art Smith är Barack Obamas kock och en demokratisk valseger skulle göra honom till matlagare åt USA:s president.

Då blir det knäckebröd i Vita huset!

Amerikansk kock. Svenskt knäcke. Och svensk sommar.

Vi ska ta härliga picknickbilder på Art Smith. Naturligtvis häller regnet ned. Den biffige amerikanen hukar ­tappert under ett litet regnskydd på Djurgården.

Han är i Sverige för att lansera sin nya kokbok ”I love knäckebröd”. Jo, den heter faktiskt så och innehåller både hårdbrömackor och rätter där smulat knäcke ingår i stället för ströbröd.

– Idén till boken fick jag när jag var här för ett par år sedan och fick kontakt med ett svenskt förlag. Men knäckebröd – eller i ­varje fall fullkornsbröd – var ingen nyhet för mig. Min mamma brukade baka ett judiskt fullkornsbröd med kummin åt mig när jag växte upp i Miami Beach. Och det har faktiskt funnits knäcke att köpa i USA i många år nu.

Annars är det väl mest vitt formbröd man förknippar med ditt hemland?

– Oh ja, vi har ju talesättet ”det bästa som hänt sedan färdigskivad toast”. Bah! Det där svampiga brödet är rena smörjan. Det är fantastiskt att ni äter så mycket knäckebröd här i Sverige. Det gör säkert underverk för folks hälsa, säger Art Smith.

Han har varit tv-stjärnan Oprah Winfreys personliga kock på heltid under 10 år och rycker fortfarande in och lagar större middagar åt henne och fixar mat till affärsmöten i hennes privata jet.

– Mrs Winfrey har alltid varit väldigt noga med vad hon äter. Vitt socker och vitt mjöl är verkligen no, no. Hon har en stor vinkällare och älskar ost så jag tog som min uppgift att försöka hitta nya både goda och nyttiga brödsorter åt henne. Och då blev det en hel del knäcke. När hon sedan puffade för det i sin show blev det helt rent i butikernas brödhyllor.

Men är inte de flesta amerikaner mer skeptiska?

– Nej, det håller på att svänga tack vare all uppståndelse kring olika GI-dieter. På min restaurang i Chicago serverar vi knäckesticks med salami, parmesan eller pistagenötter i baren. Och de går åt!

Som Oprahs kock måste du ha lagat mat åt en hel del spännande människor?

– Nelson Mandela är nog den som gjort störst intryck på mig. Jag talade med hans egen kock först för att få ett hum om vad han gillade så det blev en oxsvansgryta med sydafrikansk breyanikryddning.

Några fler kändisar som fått smaka dina rätter?

– Tja, Julia Roberts fick stekt kyckling. Mary J Blige har varit hemma och ätit där flera gånger och Tom Hanks blev så förtjust att jag fick ge honom en doggy bag med några portioner extra. Desmond Tutu gillar verkligen desserter…

En som inte gillar efterrätt är däremot Art Smiths andra arbetsgivare, den demokratiske presidentkandidaten Barack Obama.

– Jag lagar mat åt hela familjen i helgerna och de vill verkligen ha hälsosam mat. Inget socker, ingen grädde. Har försökt med dessert några gånger men det gick inte hem.

Vilken är Obamas älsklingsrätt?

– Han gillar grillad fisk med broccoli – till skillnad från nuvarande presidentens pappa, ha-ha! Barnen tycker om mexikanskt. Jag brukar göra tacos och svarta bönor med ris.

Och efter valet kan det bli Vita huset för dig?

– Suck, jag har redan så många intressanta uppdrag, snart två egna restauranger och så mitt utbildningsprojekt där barn från fattiga områden får lära sig laga mat under några veckor. Men om presidenten kallar så måste man väl komma, skrattar han.

Till sist, vilket är ditt favoritpålägg?

– Jag äter ingenting när jag jobbar på restaurangen så jag är jättehungrig när jag kommer hem på natten. Då vill jag ha en knäckemacka med jordnötssmör och lite sylt!

Svenskt knäcke. Amerikanskt pålägg.

Följ ämnen i artikeln