Mandelmanns lavendelskorpor

Foto: Marie Mandelmann
Ljuvliga lavendelskorpor.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

”Dessa lavendelskorpor är trädgårdskökets verkliga trotjänare, lavendel uppdragen från frö var det allra första vi planterade längs trädgårdsgångarna,” berättar Gustav och Marie Mandelmann.

Lavendelskorpor

Antal: 35 skorpor Tid: 45 minuter + 1 timmes torktid i ugn

Ingredienser:

  • 3 dl lavendelsocker

  • Ca 125 g sötmandel

  • 2 ägg

  • 200 g rumsvarmt smör

  • 150 g mörk choklad

  • 7 dl vetemjöl

  • 2 tsk bakpulver

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader. Sila lavendelblommorna från sockret och spara dem. Hacka mandeln – hälften grovt och andra hälften fint, så blir det en fin balans mellan smak och struktur i skorpan.

  2. Knäck äggen och separera äggvitorna från gulorna. Spara den ena äggvitan till penslingen av skorporna.

  3. Rör smör och lavendelsocker mjukt. Tillsätt all hackad mandel, 2 äggulor och 1 äggvita. Rör igen till en jämn smet.

  4. Hacka chokladen ganska grovt och blanda med vetemjölet och bakpulvret. Häll blandningen i mandelsmeten och arbeta ihop till en deg.

  5. Dela degen i två delar och rulla dem till ca 30 cm långa längder. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och tryck ut dem till 12 cm breda längder.

  6. Vispa upp den resterande äggvitan och pensla längderna. Strö på lavendelblommorna.

  7. Grädda längderna mitt i ugnen i ca 20 minuter tills de är gyllengula. Ta ut och skär dem direkt på plåten till 2 cm breda skorpor.

  8. Sänk värmen till 75 grader. Ställ in plåten i ugnen igen och grädda i ytterligare en timme tills skorporna är helt torra. Förvara i en burk med tättslutande lock.

Ur boken Mandelmanns söta: Recept och baktankar från Djupadal (Bonnier Fakta). Recept: Gustav Mandelmann. Foto: Marie Mandelmann.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bakrecept

Recept

Mandelmann