Kalvsylta är en klassisk sylta. Den görs helst på bog eller bringa, smaksatt med kryddpeppar, vitpeppar, lagerblad och rotselleri.
Låt gärna kalvsyltan stelna under natten innan servering. Perfekt på julbordet, påskbuffén eller som pålägg.
- Portionerna beräknas på bufféstorlek.
- Tänk på att syltan bör stelna i minst 6 timmar innan den serveras.
Vad är pressylta?
Pressyltan har fått sitt namn av att den sätts under tryck – i en sorts press – under tiden den stelnar i kylen. Och till skillnad från andra syltor är köttet som används ofta skuret i skivor i stället för i småbitar. Vanliga ingredienser är bogfläsk, kalvkött, svål (som har funktionen av ett yttre skal), kryddpeppar, lök och lagerblad.
Vad är slarvsylta?
Slarvsylta är restbitar från styckning och putsning av större bitar. Man tar helt enkelt tillvara på allt som blir över, hackar det i småbitar och gör sylta på. Gris- eller nötkött eller både och, buljong, pepparkorn och gelatin är allt som behövs.