Blomkålssoppa – matig och mild med få kalorier

4,3 (6 röster)
Foto: Ulrika Pousette
Blomkålssoppa med fräsch topping.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Blomkålssoppa – mild och mättande soppa. Kostrådgivaren och matinspiratören Ulrika Davidsson tipsar om rätterna som passar för matlådan i sin nya bok Kickstarta med Ulrikas matlådor.

Blomkålssoppa

Matig, mild och god soppa med få kalorier.

Antal: 2 portioner Förberedelsetid: 10 minuter Tillagningstid: cirka 15 minuter

Ingredienser:

  • 1 litet blomkålshuvud

  • 1 tsk olivolja att steka i

  • 1 hackad gul lök

  • 1 hackad vitlöksklyfta

  • Ca 5 dl vatten

  • 1 hönsbuljongtärning

  • 0,5 dl crème fraiche

  • Salt och svartpeppar

  • Topping:

  • 3 små snackpaprikor i olika färger

  • 5 cm gurka

  • Färsk dill

Gör så här:

  1. Dela blomkålshuvudet i bitar (det går bra att använda stocken också). 

  2. Värm upp en kastrull med olivolja och fräs lök, vitlök och blomkål i några minuter. 

  3. Tillsätt vatten och smula ner buljongtärningen. 

  4. Koka upp och låt sedan småkoka
    i 10 minuter. 

  5. Tillsätt crème fraiche och rör om.

  6. Mixa soppan slät och häll sedan tillbaka den i kastrullen. Späd med mer vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar. 

  7. Häll upp soppan i två matlådor med lock.

  8. Finhacka grönsakerna till toppingen.

  9. Vid servering: Värm på soppan och lägg på toppingen.

236 KCAL/PORT

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Lunch

Soppa