Napoleonbakelse – en riktig kondisklassiker
Napoleonbakelse är kanske världens mest berömda bakelse, även kallad tusenbladsbakelse. Här är en variant med äppelsylt i botten och svartvinbärs- eller hallonsylt under glasyren.
Recept ur bakboken ”Gofika” av Jan Hedh.
Tips! Blanda gärna lite grädde i vaniljkrämen för att lätta upp den en smula.
Ingredienser
Äppelsylt
- 1 citron
- 1 lVatten
- 1 kgÄpplen, gröna, syrliga
- Strösocker, hälften så mycket som äppelpurén väger
Vispad grädde
- 5 dlvispgrädde
- 25 gFlorsocker
- 5 gVaniljsocker
Snabbsmördeg
- 500 gosaltat smör
- 500 gVetemjöl
- 1,5 tskSalt
- 2 äggulor
- 2 dlVatten, kallt
- 2 tskcitron, pressad saft eller vitvinsvinäger
Vattenglasyr
- 2,5 dlFlorsocker
- 4 tskcitron, och lite ljummet vatten
Montering
- 100 gHallonsylt
- 1 satsvattenglasyr
- 150 gÄppelsylt
- vaniljkräm
- vispad grädde