Napoleonbakelse – en riktig kondisklassiker

Av Godare

(25)

Vad tycker du?

Napoleonbakelse – en riktig kondisklassiker

Napoleonbakelse är kanske världens mest berömda bakelse, även kallad tusenbladsbakelse. Här är en variant med äppelsylt i botten och svartvinbärs- eller hallonsylt under glasyren.

Recept ur bakboken ”Gofika” av Jan Hedh.

Tips! Blanda gärna lite grädde i vaniljkrämen för att lätta upp den en smula.

Napoleonbakelse

Ingredienser

Äppelsylt

  • 1 citron
  • 1 lVatten
  • 1 kgÄpplen, gröna, syrliga
  • Strösocker, hälften så mycket som äppelpurén väger

Vispad grädde

  • 5 dlvispgrädde
  • 25 gFlorsocker
  • 5 gVaniljsocker

Snabbsmördeg

  • 500 gosaltat smör
  • 500 gVetemjöl
  • 1,5 tskSalt
  • 2 äggulor
  • 2 dlVatten, kallt
  • 2 tskcitron, pressad saft eller vitvinsvinäger

Vattenglasyr

  • 2,5 dlFlorsocker
  • 4 tskcitron, och lite ljummet vatten

Montering

  • 100 gHallonsylt
  • 1 satsvattenglasyr
  • 150 gÄppelsylt
  • vaniljkräm
  • vispad grädde

Gör så här

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Napoleonbakelse – en riktig kondisklassiker

Ämnen