Festa på hummer!

Uppdaterad 2020-01-17 | Publicerad 2007-12-19

Som gjord för nyårsfesten

Vad: Skaldjurens skaldjur. Färsk svensk är oöverträffad men amerikansk och kanadensisk är inte dum den heller. Fixa så lite som möjligt med färsk hummer. Servera med hemgjord majonnäs eller i en skaldjurssallad. Fryst hummer gör sig bättre tillagad, recept finns längre ner.

När: Fångas i tinor från första måndagen efter den 20 september, fram till Valborgsmässoafton.

Var: Fryst finns i de flesta mataffärer, särskilt runt nyår. Den färska är betydligt dyrare och dyker nästan bara upp i fiskaffärer och mycket väl­sorterade snabbköp.

Kostar: Svensk går på 600–800 kronor/kg. Färsk amerikansk och kanadensisk går på några hundralappar mindre per kilo. Fryst är betydligt billigare.

Nyttigt: Hummern är rik på zink och selen.

Smak: Mild, delikat, aningen sötaktig smak.

Var: Fiskas i Skagerrak, Kattegatt och norra Öresund.

Förvaring: Kallaste vrån i kylen.

Smakkamrater: Majo, grädde, vitlök, vitt vin, champagne, konjak (en liten skvätt i såsen/soppan)

Är god:

Färsk med majonnäs.

Gratinerad med ett gott kryddsmör.

I soppa (kokas på skalen) med köttet i bitar.

I gräddig sås till pasta.

I risotto.

Veta mer:

www.svenskfisk.se

Hummer à l´ Américaine

Hummer à l´ Américaine

Följ ämnen i artikeln