Festa på hummer!
Uppdaterad 2020-01-17 | Publicerad 2007-12-19
Som gjord för nyårsfesten
Vad: Skaldjurens skaldjur. Färsk svensk är oöverträffad men amerikansk och kanadensisk är inte dum den heller. Fixa så lite som möjligt med färsk hummer. Servera med hemgjord majonnäs eller i en skaldjurssallad. Fryst hummer gör sig bättre tillagad, recept finns längre ner.
När: Fångas i tinor från första måndagen efter den 20 september, fram till Valborgsmässoafton.
Var: Fryst finns i de flesta mataffärer, särskilt runt nyår. Den färska är betydligt dyrare och dyker nästan bara upp i fiskaffärer och mycket välsorterade snabbköp.
Kostar: Svensk går på 600–800 kronor/kg. Färsk amerikansk och kanadensisk går på några hundralappar mindre per kilo. Fryst är betydligt billigare.
Nyttigt: Hummern är rik på zink och selen.
Smak: Mild, delikat, aningen sötaktig smak.
Var: Fiskas i Skagerrak, Kattegatt och norra Öresund.
Förvaring: Kallaste vrån i kylen.
Smakkamrater: Majo, grädde, vitlök, vitt vin, champagne, konjak (en liten skvätt i såsen/soppan)
Är god:
Färsk med majonnäs.
Gratinerad med ett gott kryddsmör.
I soppa (kokas på skalen) med köttet i bitar.
I gräddig sås till pasta. I risotto
Veta mer:
www.svenskfisk.se