Dessert för festlig final

Uppdaterad 2019-09-03 | Publicerad 2008-12-27

Här är OS-konditorns lyxigaste dessert-tips

24 karat guld och sprudlande champagne – vilken elegant final på nyårsmiddagen!

OS-konditorn Per Olsson har komponerat fyra lyxdesserter som firar in 2009 med finess.

Satsa nyårskrutet på en spektakulär dessert!

– När gästerna reser sig från middagen är det finalen – desserten – de kommer att minnas, gör den extra festlig! säger Per Olsson, konditor i svenska kocklandslaget som nyligen vann OS-brons i Erfurt.

För Mat & Vin har han skapat en kvartett söta finaler som garanterat kommer att riva ner applåder.

– För den där upplevelsen har jag lekt med elegans och kontraster. Krispigt möter krämigt, fruset möter rykande varmt, säger proffskonditorn.

Friska smaker

Smakerna är friska som decembernatten. Hallonsorbeten vässas med svart lakrits, len vanilj med fräscha päron. I bubblande champagne badar söta aprikoser.

– Klassiska smakkombinationer som jag hela tiden återkommer till. Framför allt choklad och ananas, som är min egen personliga favorit.

Detaljer som den spröda sesammüslin och kokoschipsen har han hämtat från OS-menyn.

De lyxiga desserterna är enkla att laga, lätta att ”få till finessen med” och det mesta går att förbereda långt innan festligheterna sprakar igång.

– För du vill ju inte stå och svettas i köket medan gästerna firar in nya året. Enkla rätter ger dig lite extra tid till vackra uppläggningar, mat äts så mycket med ögat.

Som gnistrande godis för blicken har OS-konditorn toppat lakritsglazen med gyllene flingor av äkta bladguld.

Guldet gör inte mycket för aromen, det är helt smaklöst, men glamourfaktorn är skyhög.

– Guld är piffigt! Fransmännen strör bladguldsflingor på allt. Prova, det är faktiskt inte speciellt dyrt.

Vad är godast att hälla upp i glasen?

– Champagne! Nu rynkar dryckes­expertisen på näsan, champagne till sött brukar inte rekommenderas, men på nyår tycker jag att det ska bubbla i glasen! Festligheten får väga över.

Hallonparfait med lakritsglaze

Hallon och lakrits – två smaker som rent utav gifter sig i munnen. Testa kombinationen med denna hallonparfait med lakritsglaze.

Karamelliserad ananas med chokladmousse

Karamelliserad ananas med chokladmousse – den halvsöta moussen paras perfekt med den karamelliserade ananasen.

Varma kryddkokta päron med "müsli" & vaniljpannacotta

Mjuka kryddkokta päron, en svalkande pannacotta med smak av vanilj och hemgjord müsli som tillför en härlig crunch.

Aprikosgranité med champagne och mandelsticks

Aprikosgratiné och mandelsticks – italiensk isglass med smak av aprikos och champagne. Mandelsticks som tillbehör gör efterrätten trevligt knaprig.

Följ ämnen i artikeln