Trend: Nu ska allting picklas

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2015-11-19

Hållbart, gott och nyttigt – därför älskar vi att pickla

De inlagda råvarorna har återvänt och är hetare än någonsin.
Ost, fisk, lök, grönsaker eller frukt – bara fantasin sätter gränser för vad som ska ner i lagen.

Låt dig inspireras av trenden och testa själv – det är superenkelt!

Du kanske minns det från din barndom; hur kylskåpet var fyllt till bredden med burkar fyllda med allt möjligt – så länge det var i lag. Men de senaste åren har intresset för de picklade grönsakerna vuxit sig allt starkare och nu verkar det som att burkarna är här för att stanna.

Det går knappt att besöka en restaurang utan att få någonting picklat på tallriken i dag. Och bra är väl det för våra kroppar har nämligen lättare att ta upp mineraler från inlagda grönsaker. Det beror på att grönsakerna börjar jäsa när de hamnar i vinägern, och denna anaeroba fermentering har en positiv inverkan på vårt näringsupptag.

Att lägga in sina grönsaker är inte bara gott – det är även såväl mat- som klimatsmart. Den syrefattiga miljön ger råvarorna en lång hållbarhet och dessutom får de en mer nyanserad smak. Det bästa av allt? I princip allt går att pickla.

Picklade grönsaker:

1 kg skalade grönsaker i bitar (t.ex. blomkål, morötter, lök, vitkål, paprika, gurka)
4,5 dl vatten
3 dl strösocker
1,5 dl ättika
2 lagerblad
2 tsk senapsfrön

Gör så här:
1. Koka upp vatten, socker och ättika och lägg i hårda grönsaker som morotsbitar och blomkålsbuketter. Låt dem koka med i lagen i 1-2 minuter beroende på storlek.
2. Ta av kastrullen från värmen, lägg i resten av grönsakerna och kryddorna och låt svalna.
3. Häll upp i väl rengjorda bunkar och låt stå i minst ett dygn i kylen.
Tips!
Rödlök kommer att färga andra grönsaker rosa, så lägg gärna in den i egen burk. Gurka kan du gärna dela och kärna ur innan du lägger in den, så att den inte blir mosig. Skär i lite större bitar i stället för skivor, det är godare och roligare!

Fotnot: Receptet kommer från Eleonora von Essens "Flexitarianernas kokbok", Tukan förlag.