Få råd att äta klimatsmart – dietisten tipsar

Hanna Olvenmark vill få oss att äta billigare, bättre och mer klimatsmart

avJill Eriksson

Några patienters klagomål över att de inte kunde äta bra mat för att det var för dyrt fick dietisten Hanna Olvenmark att tänka till.

Resultatet: sajten ”Portionen under tian” med inriktning på billig mat – och 100 000 följare på Instagram.

– Det är enkla recept och man behöver inte femhundra ingredienser, säger Hanna Olvenmark.

————————————————————————————————————————

  • I dag är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. I dag är det Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill vi, Aftonbladet, inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?

————————————————————————————————————————

Idén fanns egentligen sedan tidigare då Hanna Olvenmark drev en hemsida tillsammans med några andra dietister.

– Jag hade en flik på sidan som hette ”Billig mat”, den kan man säga var ett embryo till ”Portionen under tian”.

I dag jobbar hon heltid med sajten och Instagram, och ser det som ett preventivt arbete för att motverka hälsoproblem och stävja klimatförändringar.

Foto: Ulrika Pousette
Hanna Olvenmark.

För Hanna Olvenmark är det viktigt att visa att man kan äta enligt rekommendationerna med en bra sammansättning av kolhydrater, proteiner och fetter – utan att det måste kosta skjortan.

– Det fokuseras väldig mycket på råvaror, men inte så mycket på beteenden kring mat.

När stora matvarukedjor och snabbmatskedjor pumpar ut sina reklambudskap är det svårt att inte bli frestad till ett dåligt matval, anser Hanna Olvenmark.

– För att bli mer motståndskraftig så kan det vara bra att tänka på att inte köpa mat när man är hungrig, se till att ha bra mat hemma och inte ha skitmat i skafferiet.

”Inte bra att vi lever i en köttnorm”

Hanna Olvenmark levererar råd och recept kring hur man kan äta grönare. Ibland innehåller recepten både mejerivaror och ägg, men aldrig kött eller fisk.

– Det är för att det är svårt att laga billig mat med kött, men jag skulle aldrig säga till någon att man inte får äta kött.

Själv äter hon också kött, men bara ibland.

– Jag är väldigt tillåtande med mat, men jag tycker inte att det är bra att vi lever i en köttnorm på grund av klimatet, säger hon.

– Jag vill utmana den och visa på alternativ till kött.

Vegetariskt kan bli billigare

För den som vill äta kött ger Hanna Olvenmark följande tips:

– Köp dyrt och bra kött, men ät det sällan. Kött är dyrt att producera, men vi har tyvärr fått möjligheten att köpa det väldigt billigt.

Köttproduktionen står också för en stor del av klimatutsläppen.

När Hanna Olvenmark, med hjälp av klimatkalkylatorer, insåg att hennes avtryck på klimatet var högre än genomsnittet för en svensk så slutade hon helt att flyga. I stället tar hon tåget. Av klimatskäl äter hon också till största delen vegetariskt och har på så sätt minskat sin klimatpåverkan med två tredjedelar.

– Dessutom kan det bli mycket billigare att äta vegetariskt.

”Göra livet lite enklare”

Huvudsakligen blir det baljväxter, som bönor, ärtor och linser, och så mycket rotfrukter och spannmål.

För Hanna Olvenmark är det enkelt att hålla koll på maten eftersom hon är utbildad dietist och har erfarenhet från att jobba på sjukhus med patienter som av olika skäl behöver hjälp med kosten.

Vad får du för reaktioner?

– Jag får väldigt lite kritik, det speglar vår tid just nu. Hemsidan handlar om att få en friare livsstil och göra livet lite enklare. Konsumtion är ett stort problem när det kommer till klimatfrågan.

Att man då som konsument hittar sätt att äta både hälsosamt, klimatsmart och ekonomiskt är en bonus som många vill åt.

– Folk är väldigt tacksamma att det finns den här typen av influencers också. Det är enkla recept och man behöver inte 500 ingredienser och det är billigt.

Hanna Olvenmarks bästa tips för för att handla billigt

  • Använd mycket baljväxter, alltså ärtor, bönor och linser.

  • Planera din handling så att du inte spontanhandlar när du väl är i affären (då blir det ofta betydligt dyrare).

  • Ät upp maten och resterna, släng absolut inte mat.

  • Nu i semestertider, se till att inte äta mat ute hela tiden utan ta med dig matlåda även då.

Här är några Hannas favoritrecept ”under tian”

Foto: Hanna Olvenmark
Belugabolognese.
ARTIKELN HANDLAR OM