Kocken Stefan Eriksson håller på att starta upp världens mest hållbara restaurang tillsammans med ”Restauranglabbet”. Här bjuder han på ett läckert recept på en matig sallad med enbart klimatsmarta ingredienser.
Gotlandslinser är en urgammal sorts linser som odlades i mängder förr på Gotland eller välj några andra, helst med skal, då de håller ihop bättre. Använd färs av naturbeteskött, gärna från en fin fjällko eller SRB. Det finns en sorts gulärtssoja ”Liura” som görs i Dalarna som är klimatsmart. Noriblad finns orkad i ark, men på Västkusten finns färsk att plocka i havet.
Ingredienser
360 gGotlandslinser
56 gFärs, av naturbeteskött
200 gSvamp, valfri sort
2 vitlöksklyftor
1 näveBöngroddr
4 mskSoja, gulärtssoja
Grönsaker
4 Morötter
0,25 huvudKålrot
1 Lök, av valfri sort
0,5 gurka
3 Lime
1 chili
1 krukaKoriander
Strössel
2 mskSolrosfrön torkade, rosta hela påsen på en gång, gott att ha.