Matsmarta onsdag

Foto: Björn Lindahl
Matig sallad från rivjärnet.

Klimatsmart sallad från rivjärnet

4 (11 röster)

Kocken Stefan Eriksson håller på att starta upp världens mest hållbara restaurang tillsammans med ”Restauranglabbet”. Här bjuder han på ett läckert recept på en matig sallad med enbart klimatsmarta ingredienser.

Gotlandslinser är en urgammal sorts linser som odlades i mängder förr på Gotland eller välj några andra, helst med skal, då de håller ihop bättre.
Använd färs av naturbeteskött, gärna från en fin fjällko eller SRB.
Det finns en sorts gulärtssoja ”Liura” som görs i Dalarna som är klimatsmart.
Noriblad finns orkad i ark, men på Västkusten finns färsk att plocka i havet.

Klimatsmart sallad

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 360 g gotlandslinser
  • 56 g färs, av naturbeteskött
  • 200 g svamp, valfri sort
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 näve böngroddr
  • 4 msk soja, gulärtssoja
  • Grönsaker

  • 4 morötter
  • 0.3 huvud kålrot
  • 1 lök, av valfri sort
  • 0.5 gurka
  • 3 lime
  • 1 chili
  • 1 kruka koriander
  • Strössel

  • 2 msk solrosfrön torkade, rosta hela påsen på en gång, gott att ha.
  • 2 msk pumpafrön
  • 1 noriark

Gör så här

avGustaf Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM