Foto: Ulrika Ekblom
Läckra kåldolmar i citronsås.

Kåldolmar i citronsås

5 (1 röst)

Lahanodolmádes

Kåldolmar i citronsås – En variant på små vinbladsdolmar, dolmades, som på Kreta brukar serveras som meze. Påminner väldigt mycket om svenska kåldolmar, men den pigga, lena citronsåsen är helt klart en grekisk specialitet som förekommer i många olika sammanhang. Recept ur kokboken Jill och Marias taverna.

Lahanodolmádes

Antal: 4 portioner Tid: cirka 1 timme och 30 minuter

Ingredienser:

Dolmar

Citronsås

Kåldolmar i citronsås

arrow downarrow up
  • Ingredienser dolmar:

  • 1 vitkålshuvud, litet, ca 1 kilo
  • 500 g kalvfärs, eller fläskfärs
  • 200 g arborioris, eller liknande
  • 1 gul lök, riven
  • 2 salladslökar, finskurna
  • 2 msk persilja, blad, hackad
  • 2 msk dill, hackad, + extra till garnering
  • 2 msk mynta, färsk , hackad
  • 0.5 citron
  • olivolja
  • 2.5 dl vatten, eller grönsaks- eller hönsbuljong
  • salt och peppar, nymalen
  • Citronsås:

  • 2 ägg, rumstempererade
  • 2 citroner, rumstempererade
  • 2 msk majstärkelse, maizena

Gör så här

avNina Kindbro

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Kål