Asiatiska lax- och räkbollar med ingefärsdip

Uppdaterad 2019-07-10 | Publicerad 2013-02-20

Trött på att äta samma mat hela tiden? Är du sugen på att prova något nytt? Testa dessa goda asiatiska lax och räkbollar redan ikväll!

4 portioner

Ca 30 min

Laxbollar 
400 gram  skinnfri laxfilé 
150 gram  handskalade räkor 
1 st  ägg
0,5 kruka(or)  koriander

2 cm  chili
2 st  vitlöksklyftor
1 cm  ingefära
0,5 st  lime
1 tsk  salt
2 nypor svartpeppar
1 msk  olivolja

Tillbehör 
2,5 dl  bulgur
1 st  broccolihuvud
0,5 st  gurka
1 nypa  salt
1 nypa  svartpeppar

Dipp
2,5 dl  matyoghurt
2 cm  ingefära, riven
0,5 st  lime
1 nypa  salt
1 nypa  svartpeppar

1. Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg 400 gram laxfilé, 150 gram räkor, 1 ägg, ½ kruka koriander, 2 cm chili (ta bort frönen), 2 skalade vitlöksklyftor, 1 cm skalad ingefära, saften från ½ lime, 1 tsk salt och 2 nypor peppar i en matberedare. Mixa till en slät konsistens och forma bollar av färsen.

2. Koka ett halvt paket bulgur enligt anvisning på paketet.

3. Hetta upp en panna med 1 msk olivolja och 1 msk smör. Stek laxbollarna på medelvärme så att de får fin färg. Lägg över bollarna i en ugnsform och sätt in i ugnen ca 15 min. Torka ur pannan.

4. Skölj och dela 1 broccolihuvud i små buketter och fräs på dem i lite olivolja i pannan. Salta och peppra.

5. Skala och riv 2 cm ingefära på ett rivjärn och blanda med 2 ½ dl yoghurt.. 
Pressa i saft från resten av limen. Salta och peppra efter smak.

6. Dela gurkan på mitten och gröp ur det vattniga. Skär den i skivor och blanda med bulgur och broccolibuketterna.

Servera lax- och räkbollarna med bulgursallad och ingefärsyoghurt.

Recept & foto: Mari Bergman/Tastelines Matkasse

Följ ämnen i artikeln