Okragryta med fufu och habanerosås
Det här är en riktigt mustig och god gryta full av näring och fibrer, hämtad från det kongolesiska köket. I grytan finna inte bara okra utan även champinjoner, aubergine och lök. Grytan serveras med fufu som äts i flera delar av Afrika, dock under olika namn och med olika grund. Denna är gjord på mannagryn.
Recept från ”Veganboken” av Sanna Bråding (Ordfront).
Ingredienser
- Olja, till stekning
- 1 Lök, gul
- 1 Aubergine
- 10 champinjoner
- 250 gBladspenat, fryst
- 2 Buljongtärningar, grönsak
- 200 gOkra, finns både som fryst och konserverad
- 400 gkrossade tomater
- 380 gkidneybönor, avrunna
- 0,5 citron
- 0,5 tskSalt, cirka
- 0,5 tsksvartpeppar, grovmalen
Fufu
- 3 dlmannagryn
- 1 lVatten
Habanerosås
- 1 Lök, gul
- 1 Habanero
- 1 tomater
- 0,5 tskSalt
- 0,5 dlRapsolja
- 0,5 citron
Till servering
- färska tomater