Njut av en GI-rätt efterrätt!

Uppdaterad 2017-03-29 | Publicerad 2008-04-03

Godkänt för gottegrisar

Mörk choklad, nyttiga nötter, färska frukter och syrliga bär.

När Klara Desser komponerar desserter blir de vackra, ­goda och — ­nyttiga.

Recept: Klara Desser

Foto: Hans Desser

Samtliga recept och bilder ur boken Klaras GI-desserter (Prisma).

Yoghurt- och bärglass

4 portioner

300 g frysta bär, t.ex. hallon och blåbär eller jordgubbar

2 dl tjock grekisk yoghurt, 10 %

1 dl crème fraiche

2 msk fruktsocker

Gör så här:

1. Lägg de frysta bären tillsammans med yoghurt och crème fraiche i en hög skål och mixa med mixerstav eller kniven i matberedaren.

2. Tillsätt fruktsocker och kör till en slät massa. Klicka i glassen i fyra glas. Servera genast eftersom den smälter fortare än vanlig glass.

Chokladpannacotta med grädde och bär

4 portioner

75 g mörk choklad, ca 70 %

1 gelatinblad

2 dl vispgrädde

2 msk fruktsocker

Att servera till:

1 1/2 dl vispad grädde och färsk frukt

Gör så här:

1. Smält chokladen i vattenbad och lägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Koka upp grädde och fruktsocker. Krama ur gelatinbladet och blanda med grädden. Vispa ner den smälta chokladen.

3. Häll upp i portionsformar och ställ kallt i minst 3 timmar. Servera pannacottan med lite vispad grädde och färsk frukt.

Äppelpaj med nöttäcke

6 - 8 äpplen

1 msk fruktsocker

1 msk kanel

1 dl blandade nötter, t.ex. hasselnötter, cashewnötter, mandlar och solrosfrön

Att servera till:

2–3 dl tjock grekisk yoghurt, 10 %

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°C. Skala äpplena, kärna ur dem och skär dem i tunna klyftor.

2. Lägg dem i en smord form och strö över fruktsocker och kanel. Hacka nötterna och strö dem över äpplena.

3. Baka i ugnen tills äpplena är mjuka och har fått en fin färg. Lägg upp yoghurten i en skål och servera till.

Blåbär med kokostäcke

4 - 6 portioner

1 1/2 - 2 paket ­frysta blåbär

1 msk fruktsocker

2 tsk malen ingefära

50 g smör

2 ägg

1/2 dl fruktsocker

4 dl kokosflingor

Att servera till:

2 – 3 dl tjock grekisk yoghurt, 10 %

Blåbär till dekoration

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°C. Lägg blåbären i en ugnssäker form.

2. Strö över 1 msk fruktsocker och inge­färan.

3. Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och 1/2 dl fruktsocker för hand så att det blandas ordentligt. Rör i det smälta smöret och kokosflingorna.

4. Bred blandningen över blåbären och grädda i ugn i 20 minuter. Servera med tjock grekisk yoghurt eller vispad grädde.

Chokladmuffins med nötter

Cirka 12 stycken

100 g nötter, till exempel hasselnötter eller valnötter

1/2 tsk bakpulver

50 g mörk choklad, ca 70 %

1 dl rapsolja

1/2 dl kakao

3 ägg

1 dl fruktsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 °C. Ställ upp muffinsformar på en bakplåt.

2. Mixa nötterna fint i en mixer eller matberedare. Tillsätt bakpulvret och blanda väl.

3. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Tillsätt rapsolja, kakao, smält choklad, ägg och fruktsocker i nötmixen och blanda väl.

4. Klicka ut smeten i formarna och grädda i ca 15 minuter. Ät som de är, eller dekorera med grädde och bär.

Plommonkompott med grädde

4 portioner

300 g plommon

1/2 dl fruktsocker

1/2 dl vatten

1 tsk malen kanel

Att servera till:

1 1/2 dl vispgrädde

lite kanel

Gör så här:

1. Skölj och kärna ur plommonen. Skär dem i kvartar.

2. Lägg dem i en kastrull med fruktsocker, vatten och kanel. Låt det koka ihop utan lock 6 – 8 minuter tills plommonen börjar mjukna. Späd med mer vatten om det behövs.

3. Låt kompotten svalna lite. Vispa grädden och servera till.