Tre recept inför helgens middagar

Uppdaterad 2019-01-15 | Publicerad 2015-11-20

Här kommer helgens matinspiration

Saknar du inspiration inför helgens middagar?

Då har vi lite tips åt dig – ett för varje dag i helgen.

Fläskrulader, iransk grönsaksgryta och kalvsnitslar med gorgonzola.

Lycka till, och trevlig helg!

Fredag:

Fyllda kalvsnitslar med gorgonzola, balsamvinäger

4 personer

8 tunna och fina skivor kalv

8 msk gorgonzola, cirka 150 gram

Gräslök

Basilika

Balsamvinäger

Smör

Crème fraiche

Gör så här:
1. Lägg ut kalvskivorna och banka ut dem lite till.
2. Klicka i gorgonzolan och några blad basilika, stäng igen med gräslök och eventuellt en tandpetare, stek på medelhög värme.
3. Plocka ut köttet och vispa ur pannan med 2–3 msk balsamvinäger och 4–6 msk crème fraiche.
4. Servera med ugnsbakat potatismos.

Lördag:

Iransk grönsaksgryta med torkad lime

Ur Yotam Ottolenghis kokbok "Plenty More", Tukan förlag.

6 portioner

50 g klarat smör

1 stor gul lök, fint tärnad

0,5 tsk malen gurkmeja

1,5 tsk spiskumminfrön

1msk tomatprué

20 g koriander

10 g dragon

10 g dill

1 kg charlottepotatis (eller annan fast potatis) skuren i 4 cm stora bitar

1 medelstor butternutpumpa, skalad och skuren i 4 cm stora bitar

3 iranska limefrukter med 3-4 hål i

1 grön chili, snittad uppifrån och ner på ena sidan

4 medelstora tomater, skurna i fyra delar

150 g spenatblad

15 g berberis (surtornsbär)

3 dl yoghurt (kan utesutas)

Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader (varmluftsugn 180 grader)
1. Ställ en stor gryta på medelhög värme och sautera smör, lök, gurkmeja och spiskummin i 10 minuter. Tillsätt tomatpurén och sautera i ytterligare 2 minuter under omrörning.
2. Knyt ihop örterna med ett snöre. Lägg i kryddbuketten, potatis, butternutpupa, limefrukter, chili, 1,5 tsk sakt och 1 liter vatten och koka upp. Sänk värmen och koka försiktigt i 15 minuter tills potatisen är halvkokt.
3. Rör ner tomater, spenat och berberis, pressa försiktigt på limefrukterna så att de släpper ut lite av saften och lägg över allt i en stor långpanna.
4. Ugnsstek i 20 minuter eller tills såsen tjocknar lite och grönsakerna är mjuka. Ta ut ur ugnen och låt stå i 5 minuter före servering.

Servera gärna med yoghurt som tillbehör.

Söndag:

Fläskrullader med

äppelgräddsås

Rullader:

800 g fläskkotlettrad, benfri

Salt

Peppar

Ca 75 g allerum eller

prästost

3 skivor bacon

2 msk olja

Äppelgräddsås:

1/2 gul lök

1 morot

1 klyftat äpple

1 dl äppelcidervinäger

1 köttbuljongtärning

3 dl vatten

2 msk koncentrerad äppeljuice

2 dl grädde

Salt och peppar

Gör så här:
Rulladerna
1. Skär kotlettraden i 8 skivor. Lägg plastfilm både under och över köttskivorna och banka ut dem till exempel med knuten hand tills de är cirka 3 mm tjocka.
2. Lägg köttskivorna bredvid varandra på en skärbräda. Salta och peppra dem på ovansidan. Lägg på osten skuren i stavar och baconskivorna klippta i bitar. Vik in cirka 1 cm kött på sidorna och rulla ihop.
3. Trä ruladerna två och två på spett. Stick helst två spett parallellt genom ruladerna, då rullar de inte runt när de vänds.
4. Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek spetten cirka 5 minuter på varje sida. Ta sedan upp spetten.

Såsen
1. Skala och hacka lök och morot. Dela, kärna ur och skär äpplet i klyftor.
2. Lägg i löken och moroten i pannan och fräs cirka 3 minuter. Rör om då och då.
3. Tillsätt äppelcidervinäger och reducera (koka ihop) tills cirka hälften återstår.
4. Smula ner buljongtärning, tillsätt vatten och koka 5 minuter.
5. Tillsätt äppeljuice och grädde, koka 2–3 minuter.
6. Lägg fläskruladerna och äppelklyftorna i såsen. Koka under lock cirka 10 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar.

Trevlig helg!

Följ ämnen i artikeln