Jesper Blomqvists godaste pizza

Foto: Johan Lygrell, Andreas Hyltén
Jesper Blomqvist, tidigare bolltrollande landslagshjälte – nu också skicklig pizzabagare med egen pizzeria på Lidingö i Stockholm

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Hjälten från fotbolls-VM -94 och förre italienproffset Jesper Blomqvist vet givetvis hur man bakar en riktigt god pizza. Välj mellan hans klassiska Margarita och pizza med parmaskinka.

Jesper Blomqvists napolitanska pizza

Antal: 4 st pizzor Tid: 60 minuter

Ingredienser:

  • 1 kg vetemjöl

  • 20 g jäst

  • 500 g vatten

  • 25 g salt

Tomatsås:

  • San Marzano-tomater på burk

  • Färsk basilika, olivolja och salt

Topping

  • Margarita: Tomatsås och mozzarellaost.

  • Topping Parma: Tomatsås och mozzarellaost.

  • Efter gräddning: 4 stora skivor parmaskinka

Gör så här:

  1. Jäsning av deg, minst 1-2 timmar i rumstemperatur (helst längre för bästa resultat). Fördela degen i antalet pizzor och bearbeta degen försiktigt med lätt hand. Kavla ej. Kanterna ska gärna vara fluffiga och ojämna.

  2. Gör tomatsåsen och passera om möjligt tomaterna för att ta bort kärnorna där det mesta av beskan sitter. Blanda i salt, olivolja och färsk basilika och smaka av. Ta en och en halv stor slev med tomatsås och lägg i mitten och för sedan ut såsen mot kanterna i en cirkel formad rörelse. Lägg sedan på osten och sätt in pizzan i ugnen på maximal värme.

  3. För att pizzan ska vara äkta napolitansk får den max bakas i 90 sekunder, men då krävs en ugn på 450 grader. I klassisk hemmaugn behöver pizzan bakas något längre. Fördela resterande topping efter att pizzan gräddats i ugnen. Ha gärna grillfunktionen igång och använd gärna baksten och pizzaspade.

Foto: Johan Lygrell, Andreas Hyltén

Recept från ”Blå kokboken II” av Anna Benson ( Benzer Publishing).

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Pizza