Fiskpinnen reser över 4 400 mil

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-03-29

Aftonbladet följde fiskens väg från Atlanten till Kina – och tillbaks igen

QINGDAO, KINA

De kinesiska arbetarna står uppställda i väntan på att få sätta kniven i den norska torsken.

Den skickas hit för att fileas och sedan resa tillbaka.

När den hamnar som fiskpinne på ditt middagsbord har torsken rest mer än ett varv runt jorden.

Aftonbladet har åkt med till Kina där fisken i hemlighet bearbetas.

Till hamnen i Qingdao strömmar containerfartygen in med fisk från hela världen.

Det är också hit torsken som fiskats utanför Norge kommer för sin första make-over i förvandlingen till svensk fiskpinne.

Sjumiljonersstaden är centrum för Kinas snabbt växande fiskindustri.

På Yilufa Group, en av alla fiskfabriker i stan, jobbar 1?500 anställda. Yilufas affärsidé är att importera hel, djupfryst fisk och bearbeta den innan den exporteras tillbaks.

– 80 procent av det vi gör här går på export, säger vd:n Kevin Wei.

Hälften säljs till Europa, en fjärdedel till USA och resten till andra asiatiska länder.

Två filéer på 30 sekunder

Vägen genom fabriken är kort.

I ett förrum tinas fisken i stora, vattenfyllda kar.

I den stora arbetssalen står arbetarna stelt uppställda vid de långa, rostfria bänkarna i väntan på att få varsin korg med fisk.

Sedan svischar det bokstavligen till i luften när 400 knivar går lös på lika många fiskar.

Vi klockar 30 sekunder från första snittet tills två renskurna filéer ligger färdiga.

Det blir inte många ören i arbetskostnad.

De tjänar 800 kronor i månaden

Månadslönen är 800 kronor, ungefär lika mycket som vi betalar för ett hotellrum i Qingdao. Per natt.

– Arbetarna bor gratis här på området, och de får frukost, lunch och middag i restaurangen, säger Doris Wang, som är exportansvarig, stolt.

Den som arbetar på Yilufa tillbringar nästan all sin tid på området, som ligger långt utanför staden, mitt i ett ingenting.

Bara söndagar är lediga.

Nöjen och fritid i närheten är begränsade till promenader runt fabriksbyggnaderna.

Företaget har vuxit snabbt.

– Sedan Kina gick med i Världshandelsorganisationen 2001 har vi ökat med 50 procent, men vi har kapacitet att växa mycket mer, säger Kevin Wei.

När fiskfiléerna finputsats och granskats packas de i kartonger och fryses igen.

En fisk går genom hela fabriken på några minuter.

Kina nämns inte på paketet

Kartongerna som fisken packas i är helt anonyma. De ska skickas till återförsäljare som packar om fisken i sina egna fiskpaket, där inget avslöjar att fisken varit i Qingdao.

– Vi kan också packa åt kunden i deras egna förpackningar, säger Doris Wang.

Hon visar en kartong från en stor, brittisk matkedja. Varken Qingdao eller Kina nämns på förpackningen.

Doris Wang inser snabbt sitt misstag att avslöja en kund och ber oss att inte skriva ut matkedjans namn.

Hon vill inte heller berätta vilka svenska företag som köper sin fisk från dem, men på hemsidan nämns Sverige bland de länder de exporterar till.

Findus ett av företagen

Findus är ett av de svenska företag som låter skicka norsk torsk till Qingdao och de hymlar inte med det, även om det inte står på förpackningarna.

– Lönerna är så låga där. Vi måste hålla nere kostnaderna för att klara den lågprisjakt som gäller nu, säger Inger Larsson, kvalitetsansvarig.

Exemplen på fisk som snurrat runt jorden är flera.

Findus laxfjärilar och laxspett görs av lax som fångas i Chile, bearbetas i Thailand och säljs i Sverige.

Eldorado, Axfoods lågprismärke, får sin Stillahavslax via Kina och är ett av få företag som anger det på förpackningen.

Vilka andra fiskprodukter som vi köper i Sverige som rest runt jorden får du inte veta.

Här är fiskens resväg

Läs mer:

Läs hela artikelserien:

Karin Ahlborg