Tricket som kan få flygplansmaten att smaka bättre

Forskarens enkla knep för en bättre smakupplevelse

Uppdaterad 2019-10-31 | Publicerad 2019-10-28

Flygplansmaten, inte alltid så god som man önskat.

Johan Swan forskar i smak och har undersökt vad som påverkar vår upplevelse av flygplansmat. Här är hans enkla knep för att få maten att smaka godare.

Johan Swahn är tidigare kock och numera doktor i sensorisk marknadsföring vid Sense Lab, Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. Han har undersökt vad och hur olika saker påverkar smaken på det vi äter.

Långflygningar är sällan roliga och när maten äntligen serveras är det många som sett fram emot avbrottet. Tyvärr blir det ofta en besvikelse då maten kan upplevas som smaklös, överlagad och trist.

Hur kommer det sig att det är så svårt att servera god flygplansmat?

– En sak kan ju vara att den faktiskt inte är så bra från början, säger Johan Swahn. Det är inget jag kan svära på men jag kan tycka att de inte är så bra på att jobba med nyanser och strukturer. När du får uppvärmd mat så saknar du framförallt textur som krispighet. Även luftkvaliteten i planet kan påverka upplevelsen.

Ljudet kan också inverka på smakerna. Det lågfrekventa brummandet i planet lockar fram de beska och bittra smakerna. Kaffe som smakar bra nere på marken kanske inte smakar bra uppe i luften eftersom bitterheten är högre där.

– Egentligen skulle man ha hörlurar med brusreduktion på sig när man äter på flygplanet. Då borde maten och framför allt vinet smaka bättre, säger Johan Swahn.

På med brusreducerande hörlurar nästa gång du ska äta mat på flygplanet.

Det finns en teori om att umami, den femte grundsmaken, smakar mer uppe i luften.

– Umami är en fantastisk grundsmak som är smakförhöjande. Så om den teorin stämmer så skulle man behöva försöka lyfta umamin. Att jobba mer med stekyta, parmesanost och grillad sparris som är väldigt rikt på umami. Det sägs att Bloody Mary är en god drink uppe i luften och där har vi tomatjuicen som smakar mycket umami. Men jag är osäker på hur den här teorin stämmer så där skulle man behöva testa, säger Johan Swahn.

Förväntansbilden spelar också in för smakupplevelsen. Även om maten på flygplanet kanske inte är så rolig alla gånger så är den ett trevligt avbrott och oavsett vilken klass du flyger i så ser du fram emot maten.

– Man skulle behöva hitta ett mer multisensoriskt samspel där som kan förhöja den upplevelsen. Det vill säga, förstå hur våra sinnen (syn, hörsel, känsel, smak och doft) integrerar med varandra för att skapa en upplevelse.

Om man skulle äta flygplansmaten på marken skulle man nog få en helt annan upplevelse bland annat utifrån förväntansbilden. Den skulle kanske smaka helt annorlunda.

– Jag vet inte hur de produktutvecklar maten utifrån de här teorierna, säger Johan Swahn. Men det är mycket möjligt att intensiteten eller smakerna kommer fram mycket tydligare på marken än i luften. Har man då kompenserat upp saltet så kommer det så klart smaka mer salt.

Så nästa gång vi flyger åker inte lurarna av när maten kommer in, här ska vi dra nytta av det multisensoriska samspelet.