Elitloppet - festligt, folkligt och fullsatt

avJohan Gunnarsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Jerker Ivarsson
FULLBOKAT. Restaurangchefen Morgan Lydebring började planera redan i november förra året för att allt ska flyta perfekt under Elitloppshelgen.

Solvalla rustar för en av årets största folkfester.

På två dagar kommer över 50 000 besökare att strömma till Elitloppet. De kommer att se på trav i världsklass, spela bort eller vinna en slant – och äta massor av mat. På Sveriges största restaurang.

– Vi räknar med över 10 000 sittande gäster, säger restaurangchefen Morgan Lydebring.

Det är full fart i köket i Solvallas inre, men samtidigt rena lugnet före stormen. Det är en vanlig tävlingsdag, Onsdagsnöjet med V86 på schemat, och gästerna på restaurangläktaren Kongressen är rätt många, men samtidigt lätt räknade. Kockar och servitörer kan utan problem sköta ruljansen i vanligt tempo. Annat blir det nu till helgen. Då blir det åka av.

När Elitloppet, ett av de största travloppen i världen, avgörs 26–28 maj på Solvalla väller folkmassorna in. Och inte bara för att se Nuncio, Bold Eagle och de andra topptravarna. När restaurangplatserna släpptes för bokning tog de slut på 35 minuter. 10 200 platser. Över 10 000 sittande gäster som alla ska ha mat samtidigt. Eller nästan samtidigt i alla fall eftersom gästerna kan välja när under tävlingspasset de vill äta. Dessutom tillkommer ytterligare några tiotusentals portioner hamburgertallrik, varmkorv och räkmackor. Få om någon restaurang i Sverige kan mäta sig med den utmaningen.

– Logistiken är den största utmaningen, säger Morgan Lydebring.

– Förberedelserna började redan i november förra året och sedan februari har ett par personer jobbat på heltid för att allt ska fungera som det ska under elitloppshelgen. Vi vill ju att folk ska kunna åka härifrån och komma ihåg att de har ätit gott, att de tar med sig smakupplevelsen.

I köket håller kökschefen Michael Andersson på med kvällens servering av ljuvlig confiterad fläsksida med tryffelsky och sotad lax med både avokado- och chili och limecrème. Han tror att både Nuncio och Bold Eagle når finalen på söndag, men att ingen av dem vinner. Det är Michael Anderssons fjärde Elitlopp. Det är han som ligger bakom årets meny med rökt laxröra och forellrom, kalvmedaljonger, hummercocktail, rosastekt oxfilé med anklever och – kronan på verket – jordgubbsland på burk. En dessert med jordgubbscrème, maränger, färska jordgubbar, limefärskost och smulad brownie som jord.

Han ser också logistiken som den största utmaningen, att få ut maten till gästerna i rätt tid, att det blir ett fint flöde från kockar via serveringspersonalen till gästerna. Och det vore förstås en omöjlighet utan ett gäng extrajobbare. Över 400 närmare bestämt.

– Det är en magisk känsla när allt fungerar som det ska och när gästerna är nöjda, säger Morgan Lydebring.

– Och vi ska självklart göra vårt allra bästa för att det ska bli så.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Elitloppet

Solvalla

Trav

MER OM MAT & DRYCK