Fatteh med kikärtor och yoghurtdipp med sting

avAftonbladet

Foto: JULIA TUVESSON
Fatteh med kikärtor i brynt smör, friterat libabröd, yoghurtdipp med tahini och jalapeños.

Gott, hett och mättande – här bjuder Julia Tuvesson på fatteh med kikärtor i brynt smör, friterat libabröd, yoghurtdipp med tahini och jalapeños.

Fatteh med kikärtor i brynt smör, friterat libabröd, yoghurtdipp med tahini och jalapeños

Antal: 2 portioner Tid: 15 minuter 

Ingredienser:

  • 400 g kokta kikärtor, sköljda och avrunna

  • 50 g smör 

  • 1-2 tsk rökt paprikapulver

  • 1-2 tsk malen spiskummin

  • 2 dl grekisk yoghurt (går att byta ut mot veganskt alternativ)

  • 1-2 tsk kallt vatten

  • 2 tsk tahini

  • 1/2 citron, saft

  • 1/2 jalapeño, finhackad

  • 1 nypa chiliflakes

  • 1–2 libabröd (gärna råg)

  • Rapsolja, till stekning

  • Salt och grovmalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Låt kikärtorna värmas på låg värme tillsammans med smöret tills smöret bubblar gyllene och luktar kola. Ställ åt sidan.

  2. Smaksätt med rökt paprika, spiskummin, salt, peppar och en skvätt citronsaft.

  3. Blanda yoghurten med tahini, resten av citronsaften, 1 tsk malen spiskummin och lite kallt vatten. Smaka av med salt och svartpeppar.

  4. Dela libabrödet i grova bitar med händerna. Stek brödet hastigt i olja tills det har blivit knaprigt och fått lite färg. 

  5. Lägg brödet på ett fat, toppa med yoghurtdippen, kikärtorna, smör, finhackade jalapeños, lite chiliflakes och pudra på lite rökt paprika.

Recept från tuvessonskan.se

ARTIKELN HANDLAR OM