Fredagsmys – en modern ritual

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-03-16

En fredagskväll utan något gott framför tv:n?

Snudd på otänkbart!

I alla fall för många svenska barnfamiljer.

Fredagsmys framför tv:n.

Har man inte haft det klart för sig innan hur en arbetsvecka ska avslutas, så blir det snabbt väldigt tydligt när man får barn.

Knappt har ungarna lärt sig prata, så kommer de hem från dagis på fredagseftermiddagen med krav på pizza, tacos, glass, läsk, chips, popcorn, godis? Och allt ska obönhörligen ätas framför tv:n.

Det obligatoriska fredagsmyset har gjort entré.

Hälsomedvetna föräldrar kan försöka byta ut chips- och läsk-menyn mot något nyttigare, men själva tv-mysandet verkar vara svårare att komma ifrån. Familjen SKA sitta tillsammans och titta, och under tiden SKA man äta något gott.

Alla gör det

Familjernas fredagsmysande har nu också spritt sig utanför barnfamiljernas krets. Par utan barn hemma myser till det med god mat och gott vin till, vännerna flockas i tv:soffan med välfyllda skålar, och den som känner sig ensam och asocial kan alltid vira in sig i en filt framför tv:n med en burk svindyr gräddig glass att frossa på.

Fredagsmyset har blivit så etablerat som begrepp att själva ordet tog sig in i Svenska Akademiens ordlista förra året, tillsammans med andra språkliga nymodigheter som avtalspensionär, fågelinfluensa, homoäktenskap, klimatförsämring, sanningskommission, stringtrosa och tsunami.

En sorts filter

Fredagsmyset kan absolut räknas till våra moderna ritualer. Det säger Jonas Engman, etnolog vid Stockholms universitet.

Vi använder ritualer för att markera en förändring, antingen det handlar om en stor och livsavgörande, som bröllop eller begravning, eller en mer vardaglig, som i det här fallet övergången från arbetsvecka till ledig helg.

Ritualen fungerar som en sorts filter, säger Jonas Engman. Samtidigt är den något som vi alla kollektivt delar. Även om vi bara fredagsmyser med familjen, så öppnar ritualen en sorts dörr ut mot det stora samhället. Eftersom de flesta myser på ungefär samma sätt framför tv:n, så binder den gemensamma upplevelsen oss samman.

Det går inte att säga exakt när svenskarna började fredagsmysa, men det är något som växt fram de senaste decennierna, sedan lördagen försvunnit som arbetsdag för de flesta. Tidigare var lördagskvällen den stora festkvällen då man firade ledigheten. När vi fått en helgkväll till har den för många, kanske framför allt barnfamiljer, blivit den kväll då man stannar hemma tillsammans, och äter något extra gott. Framför tv:n.

Läs mer

Anna Hjalmarsson