Lättlagad vego-låda med doft av Turkiet

Uppdaterad 2018-07-12 | Publicerad 2015-11-17

Tjuvkik i trendsättande kockens vegetariska kokbok

Tycker du att det är svårt att hitta inspirerande vegetariska recept?

I kokboken Plenty more – 150 nya gröna recept finns stjärnkocken Yotam Ottolenghis banbrytande recept för den som vill undvika kött.

Här är receptet på hans lättlagade, men gudomligt goda, grönsaker med yoghurt och örtolja.

Israeliskbördige Yotam Ottolenghi har etablerat sig som en av de mest spännande nya kockarna i England i dag. Med sin första vegetariska kokbok Plenty förändrade han vegetarisk matlagning i grunden och nu kommer hans uppföljare: Plenty more - 150 nya gröna recept, Tukan förlag.

Trots att Ottolenghi själv inte är vegetarian har hans karakteristiska sätt att ta sig an grönsaker spridit sig över hela världen. Här är ett lättlagat vegetariskt recept från hans senaste bok. Rätten sprang han på i Istanbul på en kebabrestaurang, men enligt Ottolenghi var grönsakerna höjdpunkten och han rekommenderar morotsmos istället för kebab som tillbehör.
 

Blandade grönsaker och
yoghurt med grön chiliolja

Ingredienser för fyra portioner:

2 medelstora zucchinier, skurna i 2 cm stora bitar

1 stor aubergine, skuren i 2 cm stora bitar

3 stora plommontomater, skurna i sex klyftor

Solrosolja till fritering

2 stora röda paprikor, skurna i 2 cm stora bitar

1,5 dl grekisk yoghurt

1 stor vitlöksklyfta, pressad

1 msk strimlad färsk mynta

1,5 tsk citronsaft

salt och svartpeppar

Chili- och örtolja:

1 grön chili, grovt hackad

20 g persilja

1 msk hackad mynta

1 tsk malen spiskummin

Drygt 0,5 dl olivolja

Gör så här:
Värm ugnen till 170 grader (varmluftsugn 150 grader)
1. Lägg zucchini och aubergine i ett durkslag och strö över 1 tesked salt.Låt stå i 1 timme så att en del av vätskan rinner ut.

2. Bred ut tomaterna på en bakplåt, strö över lite salt och ugnsbaka i 40 minuter så att de torkar ut en aning. Ta ut ur ugnen och låt svalna.

3. Gör örtoljan genom att lägga alla ingredienser i en liten mixer tillsammans med 1 nypa salt och mixa till en slät, tjock sås.

4. Häll 5 cm solrosolja i en medelstor kastrull och ställ den på medelhög till hög värme. Sänk värmen en aning när oljan har blivit varm. Klappa zucchini- och auberginedelarna torra och fritera dem och den röda paprikan i omgångar. Auberginen kan ta lite längre tid än de andra grönsakerna – den ska vara gyllenbrun. Låt rinna av i ett durkslag, strö över lite salt och låt svalna.

5. Blanda yoghurt med vitlök, färsk och torkad mynta, citronsaft och generöst med svartpeppar i en medelstor skål. Tillsätt grönsakerna och tomaterna och rör försiktigt om. Skeda över örtoljan och servera.

Yotam Ottolenghis tips:
Servera gärna med morotsmos och färskt bröd.

Följ ämnen i artikeln