Boeuf Bourguignon – smakrik fransk köttgryta

Av Nina Kindbro

(38)

Vad tycker du?

Boeuf Bourguignon – smakrik fransk köttgryta

Boeuf Bourguignon, eller Burgundisk köttgryta, är en mustig, fransk köttgryta med rött vin och kalvfond. Hemligheten är låta köttet koka länge så det blir riktigt mört och fint. Krydda med timjan, persilja och lagerblad.

Boeuf Bourguignon – en klassisk fransk gryta

Ingredienser

  • 1 kgGrytbitar av nöt
  • 1 morot
  • 2 mskSmör
  • 1 mskTomatpuré
  • 2 mskVetemjöl
  • 0,5 dlBalsamvinäger
  • 2 dlkalvbuljong, koncentrerad fond eller buljongtärning + vatten
  • 0,5 flaskarödvin, ca 5 dl
  • 2 paketbacon, skivad (totalt 280 g)
  • 200 gChampinjoner
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burksyltlök, 275 g
  • Salt
  • Peppar, nymald

Bouquet garni

  • timjankvistar
  • persiljekvistar
  • 2 lagerblad
  • steksnöre
  • 1 dlpersilja, grovhackad

Till servering

  • Potatis, kokt

Gör så här

Vad tycker du om receptet?

Sätt betyg

Vad tycker du?

Boeuf Bourguignon – smakrik fransk köttgryta

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.