Pasta – så väljer du rätt modell

avNina Kindbro

Publicerad:
Foto: Thinkstock
Så väljer du rätt pastasort

Farfalle, pappardelle, penne eller fusilli. Det är lätt att välja samma favoritpasta oavsett vad man lagar. Men olika former på pastan har olika funktion, här listar vi vad de olika sorterna passar bäst till.

Lång pasta

Spaghetti, spaghettini, pappardelle, fettuccine, tagliatelle mezzanelle och linguine

Perfekt till sås som inte är allt för tunn som till exempel köttfärssås, gräddiga såser och pesto. Pastan omsluts av såsen och smakar ännu mer. Passar också väldigt bra till fisk och skaldjur som frutti di mare och vongole.

Kort pasta

Rörpasta: Mezze maniche, Pennette rigate, tortiglioni, Mezze Penne

Farfalle och gnocchi

Kort rörformad pasta som Mezze maniche passar bra i sallad, sås med stora bitar av grönsaker, fisk eller kött och såser som är lite tjockare.

Räfflorna på till exempel pennette rigate gör att såsen fastnar extra bra som i det här receptet.

Den tunnare mezze penne passar fint till krämiga såser med ost eller tomat.

Tortiglioni kan du välja till smakrika såser med till exempel lax, svamp eller ost.

Farfalle och gnocchi (den torkade varianten) passar extra bra i pastasallad men också till smakrika såser som rucolapesto.

Snäckpasta

Radiatori, Conchiglie

Här passar lite rinniga såser bra eftersom pastans form gör att mycket sås följer med i varje tugga.

Skruvad pasta

Fusilli, Fusilli bucati, strozzapreti och gemelli

Skruvad pasta är också bra på att dra till sig mycket sås. Fusilli kallas ”såsälskarens pasta” eftersom den är extremt bra på att fånga upp såsen i alla sina veck och skåror.

Risoni

Risoni kan användas i stället för ris men passar också i sallader och soppor.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM