Grilla tre-rätters med Jessica Frej

Publisert:
Jessica Frej bjuder på grillad 3-rätters.

Jessica Frej älskar verkligen att grilla. I nya kokboken Grilla – hur lätt som helst delar hon med sig av sina bästa grilltips och en mängd goda recept. Här är en 3-rättersmeny tillagad på grillen.

– Det finns så många svåra grillböcker men det behöver inte vara svårt och krångligt för att det ska bli gott, säger Jessica Frej som just kommit med en ny kokbok, Grilla – hur lätt som helst, med en samling enkla recept för grillen.

Grillad rödlök – fantastiskt gott
(27)

Grillad rödlök – fantastiskt gott

Köfte – kryddiga spett av färs
(25)

Köfte – kryddiga spett av färs

Grillad banan med salt kolasås
(11)

Grillad banan med salt kolasås

”Jag älskar att grilla!”

På sommaren vill Jessica Frej att det ska vara enkelt. Hon föredrar ett enkelt recept som hon kan freestyla från. Det ska snabbt gå att göra mer mat om man kommer på att man vill bjuda in fler gästar.

Vad var det första du grillade?

– Det var när jag var 12 år och pappa var sen hem från jobbet. Han instruerade på telefon hur jag skulle tända grillen. Jag grillade helt vanlig kycklingfilé, och det gick jättebra.

Vad ska man grilla om man är nybörjare?

– Det absolut mest tacksamma att grilla är kycklinglårfilé eftersom de kan ligga på ganska länge. Översteker du dem blir det bara gott och krispigt. En dyr entrecote däremot måste ju bli perfekt för att vara värd pengarna så den kan man vänta med.

Enligt många undersökningar är det mest män som grillar? Varför är det så?

– Jag tror bara att det är en vana. När mannen tar hand om utegrejerna som gräsklipparen, så tar han hand om grillen också och sedan har det bara blivit så. Det är ju inte bara män som kan grilla. Men har man aldrig tänt en grill kan man tro att det är svårt. Jag tycker man ska testa så man märker att det faktiskt är enkelt. Att få hålla på med eld är ju lekfullt och kul. Det är inte som att laga mat i övrigt när det kan vara bråttom och alla ska iväg på fotbollsträning. Att grilla är avslappnat och lustfyllt.

Har du grillat något du inte trodde skulle gå att grilla men som blev kanonbra?

– Ja, en grej som jag testade för boken. Jag såg på Pinterest att någon hade grillat vindruvor och undrade så klart varför. Så jag testade och det blev en helt annan smak, lite som grillade äpplen. Man ser så mycket överallt på pinterest ,bloggar och instagram som fastnar i huvudet. Det är så roligt att testa nytt.

Och tvärtom, har du grillat något som blev oätligt?

– Nej, inte helt oätligt men jag kan tycka att mycket som är trendigt att grilla inte vinner på att grillas. Vissa saker är faktiskt enklar att laga till i ugnen. På vanlig kol har du ju oftast bara ungefär 20 minuter på dig innan det brunnit ut. Briketter räcker lite längre.

Vad lägger du allra helst på grillen?

– Jag vill inte behöva planera och lagar helst utan recept, det ska vara lustfyllt. Jag öppnar kylen och ser vad jag har. I boken är det övervägande recept med grönsaker. De kostar ju inte så mycket så där kan man passa på att experimentera.

Vad gör du om det blir grillförbud i sommar?

– Jag har genomlidit en sådan sommar men det är ju himla trist. Men det är ju bara att tugga i sig. Så jag hoppas både för miljön och min skull att det inte bli riktigt lika varmt som förra sommaren. Då är det nästan inte ens grillväder, man vill bara ha grekisk sallad.

Så blir du en grillmästare – Jessicas 3 bästa tips

  1. Häll bara kol i halva grillen, då får du en varm yta och en lite svalare med indirekt värme. Den heta använder du som en stekpanna och den svalare använder du för att få saker genomstekta när du lägger på locket. Det här är det viktigast annars kommer man inte att lyckas med sitt grillande.
  2. Strunta i tändvätskan, det smakar äckligt och är dåligt för miljön. Använd ett tändrör, det går fort och det blir perfekt glöd.
  3. Kom ihåg att göra rent gallret. Det enklaste sättet är att hetta upp gallret, låt det ligga kvar på grillen när du grillat klart, lägg på locket så det blir riktigt hett. Ta en stålborste när och gnugga, allt försvinner på bara några minuter.
Jessica Frej med sin nya bok Grilla – – hur lätt som helst
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.