SUPERBÄRET

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-01

Aftonbladet testar nya ’hallongubben’

LONDON. Hallon eller jordgubbe – det är frågan.

Men varför välja?

I England kan du få både och.

Aftonbladet har testat blandbären.

BÄRA ELLER BRISTA? Aftonbladets London-korrespondent Susanne Nylén testar och bedömer det nya blandningen mellan hallon och jordgubbe

På förpackningen står det ”limited edition”, begränsad utgåva, vilket inte direkt minskar känslan av att jag håller något mycket sällsynt i handen.

Strasberries, som de kallas, säljs till slutet av juni på 17 av matkedjan Waitroses butiker i London.

Små och syrliga

En tugga av premiärbären lovar gott. De smakar som solmogna svenska jordgubbar, men är ändå lite mjukare i konsistensen och jag anar lite mer syra.

Det är hallonen som tränger igenom.

Strasberries, som är lite mindre och rundare än jordgubbar, är inget nytt påhitt.

De är en kloning av hallon och jordgubbar och började odlas i Sydamerika på 1800-talet.

Men bäret dog ut under nästan ett halvt sekel innan en holländsk odlare upptäckte det igen.

– Vi skulle ha fått en leverans från Holland redan i söndags, men bären förstördes av regnet, säger en av de anställda på Waitrose.

Enligt beskrivningen ”påminner bären om hallon men är egentligen vilda jordgubbar, små och söta med en unik doft och smak”.

Jag är benägen att hålla med, fröna sitter lite djupare än i jordgubbar och de är sötare.

Kostar skjortan

– Strasberries är ett mångsidigt bär som tar fram sommarens bästa smaker.

– De är en fin detalj i efterrätter, säger Nicki Baggott, som ansvarar för frukt och grönt på Waitrose, till Daily Mail.

Nackdelen är priset, 384 kronor kilot. Men Nicki Baggott är hoppfull.

– När sommaren blommar ut skulle jag inte bli förvånad om våra kunder bjuder in gäster på strasberry-daiquiri eller serverar dem med grädde.