Glutenfria recept

Foto: Camilla Eriksson
Bjud på en klassisk Williamtårta på söndag när det är morsdag. Konditorn Camilla Eriksson ger dig receptet.

Goda baktipset – till mamma: ”Älskar den”

4,8 (5 röster)

Fira mors dag med en hembakad lyxig tårta. Här tipsar konditorn Camilla Eriksson om en av sina favoriter: en klassisk Williamtårta. – Jag tycker den är smaskig och min mor älskar den, säger hon.

Tips! Om du vill ha denna tårta glutenfri så ersätt vetemjölet med potatismjöl, alltså 150 g potatismjöl istället för 75 g vetemjöl och 75 g potatismjöl. Var noga och kolla så att bakpulvret är glutenfritt också. Tårtan går även utmärkt att göras laktosfri om grädde, mjölk och smör byts ut mot laktosfria mejeriprodukter.

Williamtårta

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 1 tårtbotten, 22-24 cm rund, delad i 3
  • vaniljkräm
  • 3 päronhalvor, i sockerlag
  • 5 dl grädde
  • 300 g marsipan
  • glansig chokladtryffel
  • 150 g mandelspån, rostade
  • marsipanrosor och blad, valfritt
  • Luftigt anslag (tårtbotten)

  • 250 g ägg
  • 150 g socker
  • 75 g vetemjöl
  • 75 g potatismjöl
  • 5 g bakpulver
  • 5 g vaniljsocker
  • Vaniljkräm

  • 250 g vispgrädde
  • 250 g mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 100 g äggulor
  • 100 g socker
  • 30 g maizena
  • Glansig chokladtryffel

  • 50 g socker
  • 50 g glykos
  • 250 g grädde
  • 250 g mörk choklad, (gärna 70 %)
  • 50 g osaltat smör, rumstempererat
  • päronkonjak, valfritt att smaksätta chokladtryffeln med

Gör så här

avMadeleine Brohlin

ARTIKELN HANDLAR OM
LÄS OCKSÅ