Grillad lammrostbiff
Lamm är verkligen en höjdare på grillen, och kan varieras i oändlighet. Här kör vi lammet med en bönsallad, pistou och grillat surdegsbröd. Pistou brukar kallas för Frankrikes svar på pesto. Den kan göras på många olika sätt, men här görs den slät och krämig. Det här är ett härligt sommarrecept som gör sig bäst på grillen, men som går att köra klart i ugn. Enkla, rena smaker där lamm och vitlök står i centrum.
Ingredienser
- 800 gLammrostbiff, -racks eller -filé
- 2 vitlöksklyftor, krossade
- 2 kvistTimjan färsk
- 1 dlRapsolja, till marinad
- Salt och peppar
Pistou:
- Tomat, tärnad
- 100 gSpenat
- 2 dlRapsolja
- 1 vitlöksklyfta
- 1 krukabasilika
- 1 stänksherryvinäger, eventuellt
- Flingsalt
- Peppar
Tapenade
- 220 gOliver svarta utan kärna, avrunna
- 6 Sardellfiléer, i olja
- 2 vitlöksklyftor
- 3 mskOlivolja
Bönsallad
- 200 gHaricot verts
- 100 gVaxbönor, eller liknande
- 3 mskOlivolja
- 0,5 mskRödvinsvinäger
- 100 gChèvre
- Flingsalt
- Svartpeppar, nymalen
Tillbehör
- Surdeg
- Rapsolja