Foto: Ulf Svensson
Kalasgifflar – fluffiga och smaskiga.

Kalasgifflar med chokladfyllning

4,2 (39 röster)

Kalasgifflar – lena gifflar som riktigt smälter i munnen. Recept ur Birgitta Rasmussons nya bakbok Birgittas bästa recept vi minns (Lind & Co).

– Gifflar bakade på fin vetedeg, ofta karlsbaderdeg, var på modet under 1950- och 60-talen. I kaktävlingar som veckotidningarna utlyste på den tiden kom det in mängder av giffelrecept med spännande fyllningar. Men går man tillbaka i historien, kommer giffelformen från Wien, där de kallas kipfel (1683). Formen lär ha att göra med österrikarnas krig med det osmanska riket. Bagarna fick privilegiet att baka gifflar som för all framtid skulle påminna om segern över turkarna. När Frankrikes drottning Marie- Antoinette kom från Wien tog hon med sig de wienska gifflarna till hovet i Versailles. En österrikisk giffelbagare blev också inkallad. Giffeln döptes då om till croissant., säger Birgitta Rasmusson.

Kalasgifflar

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2 dl gräddmjölk
  • 3 äggulor
  • 0.5 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl, knappt
  • 100 g smör, eller margarin
  • Fyllning

  • hackad choklad
  • Pensling

  • uppvispat ägg
  • glasyr

  • florsocker
  • kakao
  • vatten

Gör så här

avNina Kindbro

ARTIKELN HANDLAR OM

Bakrecept

Recept

Bakning