Koka perfekt potatis – så här gör du

3,7 (12 röster)

Så lyckas du med kokt potatis

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Mjölig, fast, färsk, stekt, friterad, den mångsidiga potatisen finns i många former och kan tillagas på en mängd olika sätt. Här är tipsen för hur du får den helt perfekt kokt.

Potatisens återkomst. Efter några hårda år börjar intresset för potatis öka igen. Och finns det något godare än en perfekt kokt färskpotatis med en klick smör som sakta glider ner på tallriken. Eller hemgjort potatismos kryddat med muskot. Här är några enkla knep för hur du får potatisen att bli så där perfekt som du vill ha den.

Foto: Thinkstock
Koka upp vattnet innan du lägger i potatisen.

Koka potatis

Portioner: 4–6
 

Ingredienser

 • 1 kg Potatis

 • ca 1,5 liter Vatten

 • 1,5 tsk Salt

Gör så här:

 1. Välj alltid potatis i ungefär samma storlek så de blir genomkokta samtidigt. Eller så delar du på de största så de blir ungefär lika stora som de andra.

 2. Koka upp en kastrull vatten, häll i 1–2 teskedar salt per liter vatten beroende på tycke och smak.

 3. När vattnet kokar ordentligt lägger du i potatisen, vattnet ska precis täcka så häll av om det blir för mycket. Potatisen ska koka på kortast möjliga tid. Då förlorar den minst i näringsvärde.

 4. Stormkoka inte utan låt det bubbla lite lagom. Annars kan potatisen lätt koka sönder.

 5. Lägg på ett lock så att vattnet inte kokar bort.

 6. Prova med en potatissticka om potatisen är klar. Det ska finnas en liten hård kärna kvar när du trycker in stickan till mitten av potatisen.

 7. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av, då blir den torr och fin och inte blöt och sliskig. Servera direkt, låt inte potatisen stå och vänta.

Generella koktider:

 • Vinterpotatis 20-25 min

 • Färsk potatis 10-20 min.

Foto: Thinkstock
Låt potatisen ånga av innan servering.

Potatis med skal

Vill du koka potatis med skal måste du skrubba dem ordentligt först så ingen jord eller smuts finns kvar.

Fast potatis

Passar bra att koka, råsteka, rosta i ugn och i gratänger.

Mjölig potatis

Mjölig potatis passar bra att ångkoka. Har du ingen ångkokare kan du lägga potatisen i ett rostfritt durkslag och ställa det i en kastrull med kokande osaltat vatten i botten. Lägg på ett lock som sitter bra. Det tar lite längre tid att koka så här men resultatet blir mycket bra.

Färsk potatis

Färsk potatis behöver du inte skala. Skrubba rent den och koka den som den är. Tack vara att den är färsk så är koktiden kortare än för vinterpotatis.

Mandelpotatis

Den goda mandelpotatisen passar perfekt till fluffiga puréer och mos. Den kokar lätt sönder så ångkoka gärna, se mjölig potatis. Eller låt den sjuda försiktigt under lock, känn med stickan att den är klar.

Förvaring

Förvara potatisen mörkt och svalt, 5-8 plusgrader är lagom. Förvaras den för varmt bildas gärna groddar och den skrumpnar. Förvaras den för kallt, under 3 plusgrader, förvandlas potatisstärkelsen till socker och potatisen blir sötaktig i smaken och vattnig i konsistensen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Jul

Julmat

Recept