ISK är förmånligast – trots höjd skatt

Uppdaterad 2018-05-28 | Publicerad 2017-09-26

Uppdaterad 28 maj 2018 kl 10.13.

I höstas höjde riksdagen skatten på Investeringssparkonto (ISK).
Trots höjningen är det ISK ändå förmånligare än någon annan sparform.
– Det blir stora skillnader om man betalar kapitalskatt på 30 procent, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank.

Sedan Investerinssparkontot lanserades 2012 har nästan 1,9 miljoner svenskar hakat på.

Efter regeringens klubbade beslut om skattehöjningen av ISK blev därför många oroliga. Men faktum är att ISK fortfarande är ohotat som den mest förmånliga sparformen.

– Jag tycker debatten tyvärr har överskuggat det förmånliga och för gemene man kan det låta som att det är en väldigt stor försämring vilket det i verkligheten inte är, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank.

”En liten skattehöjning”

När Aftonbladet ringer runt bland ekonomer är alla eniga.

– Ja, det är förmånligt för det är väldigt väldigt låg skatt på kapital som ligger på ISK-konto. Det blir väldigt stor skillnader om man betalar vanlig kapitalskatt på 30 procent eller 0,4 procent, säger Lavie.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, håller med:

– Det är en liten skattehöjning och kommer inte påverka så värst mycket.

Hur ISK beskattas är rätt krångligt och egentligen ingenting som var och en behöver ha koll på. Skatteverket sköter beräkningarna och fyller i schablonintäkten i din deklaration.

Men förenklat så beskattas i dag ett kapitalunderlag som består av din behållning i början av året plus dina insättningar under året multiplicerat med statslåneräntan plus 0,75 procentenheter. Sedan betalar du i din tur 30 procents skatt på det.

”Det bästa alternativet”

Enligt regeringens förslag ska statslåneräntan från och med 1 januari 2018 i stället plusas ihop med 1 procentenhet, istället för 0,75 procentenheter. Hur hög skatten sedan blir beror på statslåneräntan.

Om man har 100 000 kronor på sitt ISK-konto har skatten höjts med 75 kronor utifrån 2017 års statslåneränta.

– Det bygger på statslåneräntan och den är väldigt låg i dagsläget. Om den stiger under närmaste åren så kommer skatten bli högre och det oroar många. Men det här är fortfarande en väldigt bra sparform. Man ska inte ge upp den. Det är det bästa alternativet, säger Ingela Gabrielsson.

Fördelarna med ISK-kontot kommer fortfarande finnas kvar. Du kan köpa och sälja andelar inom kontot utan att det utlöser någon skatt. Istället betalar du endast en schablonskatt varje år beräknat på ditt innehav och statslåneräntan.

– När du tar ut pengarna så är det skattat och klart. Det är vad du får ut i kronor och ören och det är väldigt bra, säger Gabrielsson.

Undvik räntesparande

Däremot har det dykt upp en del fallgropar om skattehöjningen. Det är nämligen väldigt ofördelaktigt att spara kapital i former med låg ränta som sparkonton och exempelvis räntefonder. För då riskerar du nämligen att betala mer i skatt än du får i avkastning.

– Räntesparande är inte optimalt för det ger inte så stor avkastning eftersom man beskattas med en schablonbeskattning oavsett om du går plus eller minus. Har man ingen ränta så vill man inte betala någon skatt heller men det blir det på ett ISK-konto, säger Sharon Lavie.

Däremot rekommenderar Claes Hemberg, tidigare sparekonom på Avanza, att satsa på helt andra fonder:

– ISK-konto passar mycket bättre för en globalfond eller Sverigefond. Pengar som växer passar på ditt ISK-konto helt enkelt.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu