Välja mäklare - tänk på det här

Uppdaterad 2018-08-17 | Publicerad 2017-04-01

När du ska välja mäklare finns det massa saker som du ska tänka på.

Om du har tänkt sälja din bostad - dejta flera mäklare först.
Här är bästa tipsen på hur du tar dig igenom mäklardjungeln:
– Det viktigaste är att du känner att mäklaren är en person som du har förtroende för, säger Daniel Gustavsson, jurist på Konsumentverket.

Att sälja din bostad kan vara ditt livs affär. Förutom att välja rätt tidpunkt att sälja kan valet av mäklare ha stor betydelse – både för upplevelsen men också för hur mycket du i slutändan får ut i kronor och ören.

Håll tillgodo - det finns drygt 6700 registrerade fastighetsmäklare att välja bland.

– Bostadsutbudet är lite skralt men det är fortfarande lika många aktiva mäklare som konkurrerar om de här jobben. Det kan säkert finnas ett viss förhandlingsutrymme om hur mycket mäklaren ska få i provision. Men det viktigaste är att det här är en person som du har förtroende för, säger Daniel Gustafsson, jurist på Konsumentverket.

Här har du bästa tipsen för att hitta rätt mäklare för dig.

1. Scanna ditt område

Börja med att ta reda på vilka mäklare som är aktiva i ditt område. Gå på olika visningar och se hur de lokala mäklarna presenterar sina objekt. Är någon av dom något för dig? Följ gärna ett par budgivningar. Ibland är det de nyutbildade fastighetsmäklarna som är mest hungriga, ibland de mest inarbetade.

2. Kontakta favoriterna

Gå gärna på rekommendationer och magkänsla. Ring inte bara till första bästa mäklarbyrå och be om att få träffa en mäklare. Ha gärna specifika namn som du vill komma i kontakt med. Träffa 3–4 mäklare från olika byråer. Första mötet och värderingen av bostaden är oftast gratis.

3. Ställ många frågor

Första mötet är ett säljmöte från mäklarens sida. Förbered dig därför väl inför mötet. Hur har det gått för andra bostäder i ditt område? Vad anser du själv vore en rimlig värdering av din bostad? Fråga mäklarna om; antalet visningar och hur de går till, hur de genomför budgivningen och på vilka sätt man kan buda och redovisa buden. Under första mötet kan du även få information om provision, andra kostnader och betalningsvillkor. Be om att få se ett exempel på tidigare prospekt. Få en känsla för om det är en person du har förtroende för.

4. Mäklarens engagemang

Fråga även mäklaren om hur många andra objekt som hen säljer just nu. Det säger en del om hur mycket tid och engagemang som mäklaren har att lägga ner på just din försäljning. Ett lämpligt antal parallella objekt brukar vara tre stycken.

Kom även ihåg att mäklaren även ska ta tillvara köparens intressen - även om mäklaren verkar för att det rent ekonomiskt sett ska bli till ett bra pris.

5. Kolla upp mäklaren

Innan du väljer att anlita en mäklare bör du ta reda på om mäklaren är registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen. Det är olagligt att förmedla bostäder utan att vara registrerad mäklare. Kolla också om mäklaren har anmälts och om hen har fått någon disciplinär påföljd.

6. Återkom med besked

Mäklaren gör sin värdering av din bostad efter ert första möte och bokar in ett nytt möte när hen är klar. På det andra mötet presenterar mäklaren ett förslag till uppdragsavtalet. Du behöver inte köpa det rakt av. Gå gärna hem och fundera, jämför de olika mäklarnas uppdragsavtal, och boka därefter in ett nytt möte. Du kan förhandla om fasta avgifter, som exempelvis annonskostnader och om vilken arvodesmodell som känns rätt och trygg för dig.

7. Olika mäklararvoden

Oftast får mäklare provision på köpeskillingen; antingen med en procentsats på hela köpeskillingen, med olika procentsatser inom vissa intervall av köpeskillingen, en så kallad trappa, eller med en procentsats på köpeskillingen kombinerat med en viss lägsta ersättning. Vissa tar fast pris beroende på köpeskillingens storlek. Mäklaren kan även ta ut ersättning för vissa utlägg eller moment, exempelvis annonskostnader och värdering, oavsett om bostaden säljs eller inte.

8. Mäklarens ensamrätt

I uppdragsavtalet står det oftast att mäklaren har ensamrätt att hjälpa dig med försäljningen av din bostad. Det innebär att mäklaren normalt har rätt till provision om bostaden säljs under ensamrättstiden, även om du hittar en köpare på egen hand. Ensamrätten brukar gälla i tre månader. Har inte bostaden sålts inom den perioden är du fri att gå till en annan mäklare och försöka hitta lyckan där. Du kan såklart även välja att förlänga ditt avtal med din nuvarande mäklare. Kom då ihåg att se över uppdragsavtalet. Har det hänt något med prisbilden på bostadsmarknaden? Kan det vara läge att se över modellen för mäklararvodet?

9. Har rätt att avbryta avtalet

Du har till att börja med ångerrätt i två veckor från att du undertecknat uppdragsavtalet.

Det finns inget tvång om att sälja även om mäklaren har förmedlingsuppdraget. Försäljningen kan avbrytas när som helst. Mäklaren kan då ha rätt till viss ersättning för faktiska kostnader som annonsering.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu