Seniorer är företagens favoriter – antalet aktiva pensionärer ökar

Allt fler pensionärer väljer att arbeta längre

Uppdaterad 2019-08-05 | Publicerad 2019-08-02

Allt fler äldre jobbar efter pensionen, visar siffror från SCB.

Seniorer börjar segla upp som en ny favorit hos svenska arbetsgivare. Samtidigt ökar antalet pensionärer som vill och har möjlighet att jobba några år extra.

– 70-åringar är som gårdagens 50-åringar, säger Båb Bengtsson från bemanningsföretaget Veterankraft.

Hela livet har du vänt papper vid ett skrivbord, för att vid 65 år få för dig att byta bana och börja snickra altaner eller rensa i någons rabatt. Det är verklighetens scenario för allt fler pensionärer i dag.

Vad man utför för arbete beror på vilken kompetens man har med sig i bagaget. Och kompetens finns, menar Båb Bengtsson från bemanningsföretaget Veterankraft.

– Jag brukar säga lite skämtsamt att om någon söker en glasblåsare kan vi ha lite svårt att hitta personal, men annars tror jag att vi kan erbjuda det mesta, säger han.

Antalet sysselsatta pensionärer ökar

Veterankraft, som i dag har omkring 15 000 anmälda seniorer över hela Sverige, är långt ifrån ensamma på marknaden. Veteranpoolen, Pensionärspoolen, Goveteran och Seniorbolaget är andra exempel, vars affärsmodeller likt Veterankraft går ut på att sysselsätta seniorer som känner sig ha mer att ge på arbetsmarknaden. 

För intresset, hos både företagen, seniorerna och privatpersonerna som anlitar dem, blir hela tiden större. SCB:s Arbetskraftsundersökningar visar att siffran på sysselsatta mellan 65 och 74 år har ökat från 9 procent 2001 till 17 procent 2018.

”Statistiken visar att vi jobbar längre”

– Statistiken visar att vi jobbar längre. Tittar man globalt så är ”unretirement” en trend i dag. Människor som har gått i pension kommer på att det var ett för tidigt fattat beslut, eller att man helt enkelt måste jobba igen för att försörja sig, säger John Mellkvist som är expert i regeringens delegation för senior arbetskraft.

Som det ser ut nu, fortsätter John Mellkvist, har samhället avfärdat människors kompetenser för tidigt.

– Deras vilja och driv att lära om och utvecklas har vi inte tagit tillvara på. Det tycker jag är den stora problematiken, där det också finns stora hälsorisker. Man kan helt enkelt bli sjuk om man inte får fortsätta vara aktiv trots att man vill och kan, säger han.

Båb Bengtsson, veteranansvarig på bemmaningsföretaget Veterankraft.

”Så mycket mer än försörjning”

Anledningarna till varför så många vill jobba efter pensionen är många, vittnar Båb Bengtsson om. Men för många handlar det om sociala aspekter.

– Man vill känna sig behövd helt enkelt. Den erfarenhet och kompetens man besitter vill man ska komma till användning. Sen ska man inte förringa att pensionen för många inte räcker till. Att tjäna en extra slant så att man kan skämma bort sig själv eller barnbarnen eller vad det nu handlar om, säger han.

John Mellkvist håller med.

– Arbete är så mycket mer än försörjning. Det är en identitet för många människor som kan ge en viktig livsgnista. Samtidigt kan det för andra vara en plåga om man jobbar trots att man är sjuk eller har någon form av hälsoproblematik.

70 är det nya 50

En annan anledning är att dagens seniorer inte är som motsvarande ålder för 30-40 år sedan, enligt Båb Bengtsson.

– Det finns en äldreforskare, Ingmar Skoog, som myntade att dagens 70-åringar är som gårdagens 50-åringar. De är ju mer friska och hälsosamma än vad de var förut, säger han.

Kunskapen och den långa erfarenheten som seniorerna besitter är hett eftertraktat i dag. Tidningen Wall Street Journal publicerade nyligen ett reportage om en bar i Barcelona där man endast anställer personal över 50 år, av den enkla anledningen att de i regel är artigare, mer punktliga och klarar av hårdare arbete än unga, vilket Dagens Industri också har uppmärksammat.

– De har en Luther på sin axel, som Båb Bengtsson beskriver det.

John Mellkvist från regeringens delegation för för senior arbetskraft.

”Det har Sverige inte råd med”

Han fortsätter: 

– De kommer i tid och vet vad det innebär att arbeta, deras erfarenhet är det svårt att slå. Sen har vi den här åldersdiskrimineringen naturligtvis, som är en jättestor utmaning. 

Han säger sig bli förbannad när han ser att kompetensen som de äldre besitter slösas bort. ”Sverige har inte råd med det”, som han uttrycker det.

Åldersdiskrimineringen börjar ljusna

John Mellkvist, som själv föreläser om bland annat åldersdiskriminering, ser att det börjar komma ett ljus i tunneln.

– Dels ser vi det faktum att folk jobbar längre vilket visar att förmågan är så mycket större än vad många tror. Bra också ju mer detta uppmärksammas, säger han och utvecklar:

– Sedan finns det rent attitydmässigt gott om negativa associationer som leder till ålderism, att man har förutfattade meningar om människor baserat på deras ålder. Här kommer det allt fler positiva förebilder som gör viktiga jobb, som äldre influencers och modeller. Allt sådant spelar väldigt stor roll för den offentliga bilden av åldrande. 

Antalet äldre konsulter ökar

Nyligen genomförde Kompetensföretagen en undersökning som visar att andelen konsulter över 60 år har ökat från 6 till 8 procent sedan 2017. Var fjärde konsult i samma åldersgrupp har blivit handplockats till sina jobb, vilket är i högre utsträckning än yngre och medelålders konsulter. 

– Äldre medarbetare har ofta efterfrågade specialistkunskaper, kommenterade då Kompetensföretagens förbundsdirektör Patrik Eidfelt siffrorna.

John Mellkvist är positiv till utvecklingen:

– Det är en viktig signal, för där visar man aktivt att man värdesätter sådant som tidigare omgärdats av negativa fördomar. Man börjar se till kompetensen och det som ligger bakom ålderssiffran. Erfarenheten och vinsterna med denna, är det stora viktiga som behöver komma fram oftare.