Parterna föreslår begränsad strejkrätt

Publicerad 2018-06-05

Tvisten och de tillfälliga strejkerna i Göteborgs containerhamn är bakgrunden till att regeringens utredning om begränsad strejkrätt kom till. Arkivbild.

De centrala fack- och arbetsgivarorganisationerna förekommer regeringens utredning och föreslår begränsad strejkrätt, i det fall konfliktåtgärderna inte syftar till att teckna kollektivavtal.

Bakgrunden är hamnstriden i Göteborg där det fristående Hamnarbetarförbundet strejkade härom året – en handling som nu stoppas eller försvåras.

Det ska bli olagligt att vidta stridsåtgärder, om det inte handlar om att få till ett kollektivavtal. Det är innebörden i vad fackens och arbetsgivarnas paraplyorganisationer kommit överens om och som presenteras på en gemensam pressträff.

Bakgrunden är den konflikt som började i Göteborgs hamn härom året som fick regeringen att tillsätta en utredning som skulle se över strejkrätten – en utredning som skulle presenteras 20 juni, men som nu facken arbetsgivarorganisationerna hoppas hamnar i papperskorgen.

Vill stävja missbruk

Enligt arbetsgivarna handlar det om att stävja missbruk och avarter på arbetsmarknaden. Och förväntningen är att regeringen gör lagstiftning av parternas överenskommelse, enligt Transportföretagens vd Mattias Dahl.

– Vi är glada och står helt bakom den överenskommelse som presenteras här i dag, säger Sacos ordförande Göran Arrius.

TCO:s ordförande Eva Nordmark pekar på att parterna nu tar tillbaka initiativet från politikerna.

Utredningen i byrålådan

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson räknar med att regeringen nu lägger den aviserade utredningen i byrålådan. Han pekar på att LO varit oroligt för att den utredningen skulle inskränka strejkrätten, något som skulle rubba maktbalansen på arbetsmarknaden.

– Det är inte rimligt att 250 personer i Göteborg skulle rucka på den maktbalansen, säger han.

Parterna kallar förslaget som nu läggs fram för ett kirurgiskt ingrepp:

Det ska alltså inte vara tillåtet att strejka, om inte syftet är att få till ett kollektivavtal. Förslaget påverkar däremot inte rätten att vidta sympatiåtgärder, politiska stridsåtgärder eller indrivningsblockader. Ingen inskränkning görs i strejkrätten i syfte att uppnå ett kollektivavtal.

Följ ämnen i artikeln