Andra, 26, ska fylla Globen med börssnack

Börshajen Andra Farhad: Pengarna räckte aldrig till

Uppdaterad 2020-03-18 | Publicerad 2020-02-03

En privatekonomisk superstjärna?
Hon skrattar åt den dumma frågan, men likt flera av hennes idoler ska Andra Farhad, 26, fylla Globen.
Hennes megahit: Börsen.
De skrikande fansen: Folk som vill lära sig om pengar.

Dramaturgin är som tagen från sportens värld. Det lilla barnet som dagarna i ända står och slår en boll mot en garagevägg, för att tio år senare vinna hela Wimbledon.

I Andra Farhads fall var bollen veckopengen och garageväggen de hemgjorda sparbössorna. I stället för att vinna en tennisturnering ska hon nu ta sitt intresse och kunskap om sparande till arenascenen.

Målsättningen: Att fylla Globen och prata pengar.

– Där har jag sett alla mina idoler, Jay-Z, Kanye West, Beyoncé och Rihanna, och nu ska jag själv stå där. Det är jättekonstigt, säger Andra Farhad, känd som Börshajen.

Började spara som åttaåring

När Andra Farhad var åtta år och fick veckopeng började hon genast spara. Familjen hade inte råd med sparbössor, i stället fick de överdimensionerade kryddburkarna i skafferiet göra jobbet.

– Under hela min uppväxt har pengar varit en väldigt begränsad resurs. Jag lärde mig tidigt att den som spar han har, helt enkelt. Jag kände aldrig något behov av att slösa mina pengar, jag var rädd om dem för jag visste att det var begränsat.

Andra Farhads föräldrar drev en restaurang under hennes barndom. De jobbade sena kvällar och tidiga morgnar, men pengar fanns det aldrig gott om.

– Det är inte så att vi inte hade mat på bordet, men vi levde inte på något sätt i överflöd. Det var tufft för mig att se att mina föräldrar jobbade så mycket men att det aldrig riktigt räckte till.

Miljonär vid 21, nu hjälper hon andra att lyckas på börsen.

”Hur blir man rik?”

När hon var 14 år brann familjerestaurangen upp. Varenda krona gick till att rusta upp krogen igen, men året efter nyinvigningen gick det i konkurs. Hon såg hur föräldrarna kämpade med sin ekonomi, och googlade: ”Hur blir man rik?”

Flashback gav det för henne då självklara svaret – att satsa på aktier.

– Det var känslan av att vilja hjälpa mina föräldrar som var starkare än någonsin, så jag försökte sätta mig in i hur det fungerade.

– Man brukar säga att allt är en googling bort, men det är inte en googling bort. Språket var inte anpassat för en 14-åring och jag förstod inte riktigt vad det var. Det var så abstrakt, en börs som inte riktigt finns men som samtidigt finns.

”Lärde mig hårda vägen”

Hennes första investering blev succé, därefter platt fall. Alla de intjänade pengarna försvann när aktien hon satsat på gick ned.

– Jag fick lära mig den hårda vägen och fick börja om.

Och om började hon, så till den grad att hon vid 23 års ålder förvandlade sitt intresse till ett yrke. Hon startade företaget Börshajen som ger råd till andra hur de ska investera sina pengar.

– Ekonomi berör alla oavsett ålder, kön, bakgrund. Alla vill ju leva bättre, så det är först och främst ämnet i sig som engagerar. Jag ger dem inte fisken, jag lär dem att fiska.

Andra Farhads nästa mål blir att fylla Globen.

Förläsningarna har hittills tagit henne till ett fullsatt Hovet i Stockholm förra året. Hur man investerar, inte var eller i vad, är en viktig skillnad menar hon.

– Jag tror att många söker sig till Börshajen för att jag inte är en bank, jag är en oberoende person som aldrig kommer ge tips på vad man ska köpa. Jag ger tips på hur man ska tänka för att lyckas.

Nästa steg: Globen

Globen blir det hittills största eventet som den unga aktieproffset arrangerar. Målet är att göra det till en kväll som inte känns som en vanlig föreläsning om ekonomi.

– Förra året på Hovet hade vi rappare, dansare och eldshower, samtidigt som vi pratade om fundamental analys. Det gäller att skapa ett forum som inte riktigt känns som finans. Framför allt ett forum där det är okej att vara nybörjare, man behöver ingen förkunskap.

Hur är känslorna, det är ändå Globens scen du ska upp på?

– Jag är supertaggad samtidigt som jag är livrädd. Jag tänker: vad är det värsta som kan hända? Jo, att jag hyr Globen så kommer det inte nån. Jag hade mardrömmar före Hovet, men då blev det succé.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu