Rekordmånga flög med SAS i juli

Trots ”Greta-effekt” – SAS slår rekord

Publicerad 2019-08-08

SAS redovisar trafiksiffror. Arkivbild.

Trots att semestrandet på hemmaplan ökar kan SAS stoltsera med ett nytt passagerarrekord för juli.
Det är framför allt inrikes- och europeiska flygningar som ökar.

– Det är i Danmark och i Norge som vi denna juli har märkt av en ökning, säger SAS presschef Freja Annamatz till SvD.

En marginell ökning innebar nytt passagerarrekord för SAS i juli. Under månaden flög 2 844 000 resenärer med bolaget, vilket är 0,1 procent fler än under motsvarande månad 2018 och det högsta antalet hittills under en julimånad.

”Rätt riktning”

Passagerartrafiken enligt måttet RPK, som tar hänsyn till hur långt resenärerna flyger, sjönk dock med 0,7 procent och kabinfaktorn, som visar hur pass fyllda flygplanen är, minskade med 2,2 procentenheter till 84,6 procent.

Passageraryielden, ett slags lönsamhetsmått, steg med 1,5 procent justerat för valutakursförändringar, enligt ett pressmeddelande från SAS.

– Vi är glada att antalet passagerare som valde att resa med SAS ligger på rekordnivå för juli månad. Det visar att vår strategi att flytta över kapacitet till fritidsinriktade linjer under högsäsong, tillsammans med ett konkurrenskraftigt erbjudande, tar oss i rätt riktning", säger SAS vd Rickard Gustafsson i pressmeddelandet.

Ökar på kortare linjer

Däremot har flygbolagets passagerare utvecklat en vana att inte flyga lika långt som tidigare, rapporterar SvD. Det är framför allt efterfrågan på inrikes- och europeiska linjer som har ökat, medan intresset för interkontinental trafik minskat något.

– Om vi tittar på inrikesflyget ligger det på ungefär samma nivå som i fjol i Sverige. Det är i Danmark och i Norge som vi denna juli har märkt av en ökning, säger SAS presschef Freja Annamatz till SvD.

Aktien stiger

De senaste årens klimatdebatt har sett ut att sätta sina spår på flygtrafiken. Det har pratats om flygskam, ett ökat resande på hemmaplan i form av ”svemester” och ”hemester” – och en så kallad ”Greta-effekt”.

SvD:s fråga om de har märkt av ”Greta-effekten” svarar SAS:

– Tittar man på Sverige specifikt så har vi sett en viss avmattning, framför allt under våren då det var en minskad efterfråga på vissa inrikeslinjer, säger Freja Annamatz till tidningen.

Kort efter det att siffrorna släppts hade SAS-aktien stigit med 1,7 procent på Stockholmsbörsen.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln