Nekas lån från banken – för att hon är pensionär

Uppdaterad 2019-03-28 | Publicerad 2019-03-05

Ewa Christine Pettersson, 69, nekades lån till ombyggnaden.

Skälet: Hon är pensionär.

– Det är för jävligt rent ut sagt, säger hon.

Huset utanför Fellingsbro är värt 1,2 miljoner kronor och belånat till drygt 400 000 kronor.

Efter nio fastighetsköp och 40 år som klanderfri kund i lokala Sparbanken räknade Ewa Christine Pettersson med att det inte skulle vara några problem att få låna 140 000 kronor för att renovera köket.

Hon hade fel.

– Jag har lånat från Sparbanken i hela mitt liv. Och nu duger jag inte!

– Jag behöver inte de där pengarna egentligen, jag klarar mig bra med mitt kök som det är. Men det handlar om principen.

Tusen kronor mer

Lånet skulle innebära en merkostnad på ungefär en tusenlapp i månaden i dagens ränteläge.

– Jag lever billigt och hade klarat betydligt högre räntor utan problem, säger Ewa Christine som själv jobbat på bank.

Men Swedbank gör en annan bedömning.

Utan att kommentera det enskilda ärendet skriver banken i ett mejl till Aftonbladet att de alltid gör ”individuella bedömningar och ser till kundens hela ekonomi samt återbetalningsförmågan. Vi stresstestar våra kunder utifrån en kalkylränta på 7 procent.”

Många drabbas

Ewa Christine är långt ifrån den enda pensionären som att drabbats av bankernas hårda kreditprövning. Enligt en rapport från Pensionsmyndigheten var det redan 2017 i stort sett omöjligt för den genomsnittlige pensionären med en pension på 17 000 kronor i månaden att beviljas ett bolån.

– Det är en följd av den kris vi hade på 90-talet. Då kunde förutom betalningsförmågan även värdet på det man pantsatte ha betydelse för kreditbeslutet. I dag är det mycket striktare, säger Ylva Yngveson, oberoende privatekonom.

Med stöd av ett EU-direktiv från 2014 begränsas numera kreditmöjligheterna kraftigt redan från det man fyller 60 år.

– I grunden är det bra att bankerna har ett regelverk att luta sig mot i bedömningen. Annars riskerar det bli väldigt mycket personliga bedömningar som inte är lämpliga vid kreditgivning, säger Ylva Yngveson.

– Men samtidigt kan jag nog tycka att det är lite är för svårt för pensionärer att få låna i dag. Med både amorteringskrav och krav på vad man ska ha kvar efter att både boende och lån är betalt så blir det knepigt.

Äldre som behöver låna pengar är i dag i många fall hänvisade till dyra kaptialfrigöringskrediter eller lån genom anhöriga.

Svårt låna pengar som pensionär

Svårigheterna att låna pengar är något man ska vara medveten om när man börjar planera inför pensioneringen. Med lite framförhållning finns exempelvis alternativet att ta ett lån i god tid före 60-årsdagen medan kreditvärdigheten är hög.

– Vid 55 års ålder ska man börja fundera över hur ens ekonomi kommer att se ut. Det handlar om att ta ställning till hur länge man vill jobba, vilka tillgångar man kommer att ha, var man vill bo - hela den planeringen bör starta tio år före 65-årsdagen, säger Ylva Yngveson.

– Det är bättre att spara än att amortera på lån om man vet att man kommer att få en låg pension, under förutsättning att man har råd med lånet sedan. Det är bättre att ha pengar tillgängliga till olika reparationer eftersom det kan vara svårt att få lån som pensionär.