Så vill de lösa bostadskrisen: ”Bygg ett Stockholm 2”

13 röster om problemen på Sveriges bostadsmarknad

Publicerad 2024-04-15

Unga kan inte flytta hemifrån, andrahandsmarknaden är dyr och snårig, bostadsköerna är långa – och ränteläget gör att byggandet har tvärnitat.

Bostadskrisen är ett faktum, menar 13 röster, som här ger sina förslag på hur bostadskrisen ska lösas.

En av dem vill se ett nytt Stockholm – och en annan vill anamma den finska metoden.

Ett nytt miljonprogram, ett nytt Stockholm och en skattefri första intjänad miljon. Förslagen är många när 13 röster ger sin syn på hur bostadskrisen ska lösas.

För en kris är det, konstaterar samtliga svarande. Särskilt för unga.

Grön Ungdoms språkrör Leon Mc Manus menar att bostadsmarknaden har riggats till fördel för vuxengenerationen.

”Utförsäljningar och otillräckligt bostadsbyggande har lett till att det i princip inte finns några billiga hyresrätter för oss att bo i. Unga tvingas välja bort utbildningar, leva ofrivilligt hos sina föräldrar eller utnyttjas på andrahandsmarknaden”, säger Leon Mc Manus.

”Första intjänade miljonen ska vara skattefri”

Douglas Thor, Mufs förbundsordförande, betonar att man inte ska behöva ha rika föräldrar för att ha råd med sin första lägenhet.

”Det är med dagens bostadsmarknad nästan omöjligt att lönearbeta sig till en kontantinsats. Därför föreslår Muf att den första miljonen man tjänar i sitt liv ska vara skattefri”, säger Douglas Thor.

I enkäten, som skickades ut till samtliga riksdagspartiers ungdomsförbund, intresseorganisationer och andra experter, får de svarande ge sin syn på bostadssituationen i dag, samt ge förslag på lösningar.

Ung vänsters styrelseledamot Lyamba Palmér förespråkar ett nytt miljonprogram. Ett modernt och miljösmart alternativ, menar han.

”Man ska inte behöva ha miljonärer till föräldrar för att kunna flytta hemifrån. Ung Vänster vill se ett statligt byggbolag som ansvarar för miljonprogrammet, bygger där det behövs och finansieras med höjda skatter på kapital och höga inkomster”, säger Lyamba Palmér.

När fastighetsmiljardären Roger Akelius får samma fråga, svarar han att han vill se en ”extrem makeover”. Åtminstone en ny stad ska byggas, föreslår han.

”Sluta att förtäta. Ta bort tiotusen regler. Bygg Stockholm 2 med en miljon invånare, med kommunikation och parkering åtskild från cykel, vandring och lekplatser.”

Vill slopa hyresregleringen

Flera borgerligare organisationer, som Muf, KDU och tankesmedjan Timbro, lyfter fram den så omdiskuterade hyresregleringen. Enligt dem sätter hyresregleringen, som med breda penseldrag kan beskrivas som att hyran ska förhandlas mellan två parter, käppar i hjulet för unga som vill flytta hemifrån.

”Det största problemet på bostadsmarknaden är hyresregleringen. Den skapar bostadsbrist och ständigt växande köer”, säger Timbros chefsekonom Fredrik Kopsch.

  • Läs alla svar och förslag på lösningar nedan.
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder svarar:

Vad är er bild av bostadsmarknaden i dag?

”Vi har tyvärr en stor bostadsbrist i Sverige i dag. Alldeles för många har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden, och det hindrar och begränsar människors möjligheter och val i livet. Det är fruktansvärt att unga behöver välja bort drömutbildningar för att de inte lyckas hitta någonstans att bo. Eller att barnfamiljer måste bo extremt trångt för att de inte kan hitta en större lägenhet. Det saknas helt enkelt väldigt många lägenheter i tillväxtorter med rimlig hyra.”

”Hemmet ska vara en trygg plats och en punkt att utgå ifrån i livet. Något alldeles för många saknar i dag. Politiken har under många år misslyckats med att se till att det byggts tillräckligt många bostäder som människor har råd att bo i.”

Vad är ert förslag på hur bostadskrisen kan mildras eller lösas?

”Bygg! Det behöver finnas bostäder som folk har råd med i livets alla olika faser. Just nu befinner vi oss i lågkonjunktur och då byggs det väldigt lite bostäder. Vi är inte ens i närheten av att fylla det stora bostadsbehov som finns. Nu behöver staten kliva in och stötta upp byggandet av bostäder så att det hålls uppe även när konjunkturer dalar. Där tror vi att förmånliga bygglån är en lösning för att undvika de här dipparna i byggandet. Får vi till det kommer fler ha någonstans att bo.”


Mufs förbundsordförande Douglas Thor.

Moderata ungdomsförbundet

Douglas Thor, förbundsordförande i Muf, svarar:

Vad är er bild av bostadsmarknaden i dag?

”Svensk bostadsmarknad är ett mörker för unga som vill ha en första bostad. På grund av sossiga hyres- och byggregler är det nästan omöjligt för företag att bygga nytt. Därmed blir unga kvar hos sina föräldrar och missar möjligheter till jobb, studier och andra livsdrömmar.”

Vad är ert förslag på hur bostadskrisen kan mildras eller lösas?

  • ”För att fler ungas bostadsdrömmar ska bli uppfyllda behöver hyresregleringen tas bort, mer kommunal mark frigöras för byggföretag och bygglagarna luckras upp. Precis som på andra marknader ger mer frihet ett att människors efterfrågan möts av rätt utbud.”
  • ”Ta bort hyresregleringen. Pristak skapar alltid underskott och gynnar de med högst inkomster. Ska unga utan rika föräldrar också kunna få bostad måste man släppa hyrorna fria.”
  • ”Frisläpp mer mark från det offentliga. Ett företag som vill bygga när ekonomin är het kan behöva vänta i åtta år på att få byggtillstånd från kommunen. När det väl beviljas är ekonomin ofta i lågkonjunktur och intresset för att bygga dött.”
  • ”Ta bort onödiga byggregler. I dag behöver byggföretag fler jurister än byggare för att få upp bostäder. Det är för att bygglagarna är otroligt krångliga och ställer orimliga krav. Exempelvis borde det räcka att bara en del av toaletterna för lägenheter i ett lägenhetshus är handikappsanpassade, istället för dagens regler där alla måste vara det.”
  • ”Man ska inte behöva ha rika föräldrar för att ha råd att köpa sin första lägenhet. Det är med dagens bostadsmarknad nästan omöjligt att lönearbeta sig till en kontantinsats. Därför föreslår Muf att den första miljonen man tjänar i sitt liv ska vara skattefri.”

Fastighetsägarnas vd Anders Holmestig.

Fastighetsägarna

Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige, svarar:

Vad är er bild av bostadsmarknaden i dag?

”För unga, de som flyttar till en ny stad eller de med små marginaler är läget kärvt. Inflation och höjda räntor minskar köpkraften hos många. Tvärniten i bostadsbyggandet, den värsta sedan 90-talskrisen, har halverat antalet nybyggda bostäder på enbart ett år. Byggkrisen förvärrar därmed en redan svår situation när tillgången på bostäder minskar.”

Vad är ert förslag på hur bostadskrisen kan mildras eller lösas?

”Det finns ingen snabblösning för bostadsmarknaden, istället behövs flera åtgärder genomföras samtidigt. Det handlar om att korta ledtiderna för byggande, öka utbudet av byggbar mark, minska antalet överklaganden och inte minst se till att öka investeringarna i bostäder. Fri hyressättning för nybyggda lägenheter avgörande för att minska den ekonomiska osäkerheten och öka byggandet. Dessutom är det viktigt att se över och bredda bostadsbidraget för att stötta utsatta hushåll.”


SSU:s förbundsordförande Lisa Nåbo.

Socialdemokratiska Ungdomsförbundet

SSU:s förbundsordförande Lisa Nåbo svarar:

Vad är er bild av bostadsmarknaden i dag?

”Det är tydligt att det är marknaden som styr hur och vilka bostäder som byggs - där efterfrågan och köpkraft går före behov. Därför har det inte blivit några investeringar som ökar byggtakten när marknaden fått härja fritt. Det har lett till bostadsbrist, segregation och dåligt planerade bostadsområden för att minska kostnader.

I dag har vi ca 200 000 unga som bor hemma ofrivilligt och otaliga unga som tvingas betala ockerhyror. Samtidigt har vi en arbetsmarknad där vi lyckas med paradgrenen att ha både hög arbetslöshet och hög efterfrågan på arbetskraft. Denna falska trygghet som beslutsfattare och de som redan äger sitt boende är invaggade i är skadlig för svensk ekonomi. Den ohållbara bostadsmarknaden har blivit en riktig käftsmäll för alla unga som vill flytta hemifrån. Därför behöver vi ta tillbaka kontrollen och börja bygga.”

Vad är ert förslag på hur bostadskrisen kan mildras eller lösas?

”SSU vill att politiken tar ett större ansvar för att det faktiskt byggs bostäder som vanligt folk har råd att bo i. Man borde subventionera byggandet av billiga hyresrätter genom att öka investeringsstöden till bostadsbyggandet och erbjuda förmånliga bygglån till bostadsföretag som bygger hyresrätter. Bygger vi bort segregationen, investerar i fler hyresrätter och rustar upp eftersatta bostadsområden så fler kan trivas och känna sig trygga där de bor.

Vi vill även se ett statligt allmännyttigt bostadsbolag som kan bygga bort segregationen och skapa bra boenden åt de som har det svårast på bostadsmarknaden: unga och de med dålig ekonomi. Unga borde omfattas av en nationell bostadsgaranti och de kommuner som tar sitt ansvar i att bygga blandade upplåtelseformer borde få förköpsrätt av mark för bostadsbyggande.”


Fredrik Kopsch, chefsekonom på Timbro.

Tankesmedjan Timbro

Fredrik Kopsch som är docent i fastighetsekonomi och chefsekonom på den borgerliga tankesmedjan Timbro, svarar.

Vad är er bild av bostadsmarknaden i dag?

”Det är nästan omöjligt att få tag i en hyresrätt och det största problemet på bostadsmarknaden är hyresregleringen. Den skapar bostadsbrist och ständigt växande köer – i dag står över 800 000 människor i kö i Stockholm. Här har även politiken försvårat med mer detaljstyrning som bolånetak och amorteringskrav. Hårdast drabbas unga och utsatta personer.”

Vad är ert förslag på hur bostadskrisen kan mildras eller lösas?

”Allra viktigast är att hyresregleringen avskaffas. Det kommer att öppna hyresmarknaden för alla som vill hitta en hyreslägenhet, precis som i Finland. Helsingfors har i dag ingen kötid – i Stockholms innerstad tar det uppemot 20 år att få en hyreslägenhet. Dessutom behöver vi luckra upp planmonopolet: den som äger mark måste få bestämma om det ska byggas bostäder eller inte. Avslutningsvis borde banker själva få bestämma över bolånetak och amorteringskrav.”


Ung vänsters Lyamba Palmér.

Ung vänster

Lyamba Palmér som sitter i Ung vänsters förbundsstyrelse, svarar:

Vad är er bild av bostadsmarknaden i dag? 

”Bostadsbristen i Sverige är akut. Vi som är unga idag tvingas ofta välja mellan att flytta flera gånger per år mellan osäkra andrahandskontrakt eller att bo kvar hemma. Det är ett resultat av decennier av dålig bostadspolitik där man byggt för att maximera vinsten istället för att bygga för det gemensamma. För på många håll i landet byggs det väldigt mycket, men det är inte till för unga vuxna som vill flytta hemifrån eller behöver en studentlägenhet inför plugg i en ny stad. Det byggs ofta väldigt stort med hyror man inte har råd att betala. Det är också vanligt att hyresvärdar lyxrenoverar lägenheter endast för att kunna höja hyran eller jobbar aktivt för att omvandla hyresrätter till bostadsrätter. Ofta med det uttalade målet att byta ut befolkningen i en viss stadsdel till en rikare. Men ingen frågar sig vart vi som inte har råd att bo kvar ska flytta.”

Vad är ert förslag på hur bostadskrisen kan mildras eller lösas?

”Vi behöver bygga ett nytt miljonprogram! Ett modernt och miljösmart alternativ som bygger bort bostadsbristen. Man ska inte behöva ha miljonärer till föräldrar för att kunna flytta hemifrån. Ung Vänster vill se ett statligt byggbolag som ansvarar för miljonprogrammet, bygger där det behövs och finansieras med höjda skatter på kapital och höga inkomster. Allmännyttan, alltså de kommunala bostadsbolagen, måste också sluta tvingas gå med vinst. Istället för att låta pengar flöda ut till hyresvärdar och vd:ar bör de gå till att förbättra fastigheterna eller pressa ner hyran. För allmännyttan är inte till för lyxrenoveringar eller för någon att göra sig rik på. Den är till för oss alla, för att se till att vi har någonstans att bo.”


Marika Klerby-Nordström, marknads- och kommunikationschef på Bostadsförmedlingen Stockholm.

Bostadsförmedlingen Stockholm

Marika Klerby-Nordström, marknads- och kommunikationschef på Bostadsförmedlingen Stockholm, svarar:

”Vår bild av bostadsmarknaden i Stockholmsregionen är att efterfrågan är stor på hyresrätter sedan lång tid tillbaka, något som den genomsnittliga kötiden på nio år visar. Vi ser dock tendenser till att läget för studentbostäder har lättat då efterfrågan på dem sjunker hos oss. Vi ser även svaga tendenser till minskad efterfrågan på små bostäder.”

”Utöver det märker vi att det är allt svårare att hyra ut nybyggda bostäder. Det beror främst på att hyran är cirka 50 procent högre än i det befintliga beståndet och många har inte inkomster som räcker till. I dag går det att få en hyresrätt genom Bostadsförmedlingen med bara några veckors kötid. Givet att man har betalningsförmågan.”


Lukas Forsberg Bernevång, KDU.

Kristdemokratiska ungdomsförbundet

Lukas Forsberg Bernevång, KDU:s talesperson inom landsbygd, infrastruktur och bostadspolitik, svarar:

Vad är er bild av bostadsmarknaden i dag?

”Bostadsmarknaden är idag dysfunktionell. Den som står utanför bostadsmarknaden – ofta unga som letar sitt första egna boende – har svårt att ta sig in på den. Detta beror bland annat på en låg byggtakt vilket leder till ett mindre utbud för den som letar boende, men det beror inte minst på att vi idag har ett system och tänkande som är både stelt och förlegat. Det finns potential – med byggföretag och hyresvärdar som vill bygga för att kunna sälja/hyra ut – men som hämmas av hinder och problem i dagens system. Bland dessa problem återfinns hyresregleringen och onödigt strikta byggnormer.”

Vad är ert förslag på hur bostadskrisen kan mildras eller lösas?

”Först och främst tror inte vi i KDU att det finns en enskild ”super quick-fix lösning” på bostadskrisen; det behövs ett paket av åtgärder som utgår ifrån den enskilda människan och dennes behov. För när det kommer till bostadspolitik funkar inte ”one-size-fit-all”; vi har alla olika behov och olika preferenser när det kommer till hur vi bor. Det är därför som vi i KDU menar att bostadskrisen inte kan lösas genom att bara stirra blint på hyresrätter eller bara stirra blint på bostadsrätter/egen ägt boende; för att lösa bostadskrisen måste det byggas och finnas boenden tillgängligt av alla slag.”


Fastighetsmiljardären Roger Akelius.

Roger Akelius, fastighetsmiljardär

Roger Akelius vill se en ”extrem makeover” och säger att Sveriges framtid hänger på byggande.

”Sluta att förtäta. Ta bort tiotusen regler. Bygg Stockholm 2 med en miljon invånare, med kommunikation och parkering åtskild från cykel, vandring och lekplatser.”

”Bygg nära insjö. Sverige har 100 000 insjöar större än en kvadratkilometer”.

”Bygg kontor, skola, bostad, verkstad, äldrevård, vårdcentral i samma hus eller i samma kluster. Fundera på hur folk mår bäst.”


Natalie Johansson, förbundsstyrelseledamot och bostadsexpert i Cuf.

Centerpartiets ungdomsförbund

Cuf:s förbundsstyrelseledamot och bostadsexpert Natalie Johansson svarar:

Vad är er bild av bostadsmarknaden i dag?

”Dagens bostadsmarknad är ett system byggt för insiders. De som har pengar, kontakter eller femton år i bostadskön är de som har möjlighet att få en bostad i dag, medan resten står utanför. De ytterst drabbade i det här systemet är unga, invandrare och äldre som inte har många år i kön för ett förstahandskontrakt eller som inte har råd att köpa en bostad. Studenter som tvingas tacka nej till universitetsplatser, arbetssökande som tvingas tacka nej till jobberbjudanden och unga som inte kan flytta hemifrån. Något är allvarligt fel på den svenska bostadsmarknaden.”

Vad är ert förslag på hur bostadskrisen kan mildras eller lösas?

“Det finns mycket vi vill göra med svensk bostadspolitik men det enskilt viktigaste första steget mot att läka bostadsmarknaden är förslaget om fri hyressättning, först och främst i nyproduktion. I en omställningsperiod kommer hyrorna att vara högre än förstahandskontrakten idag men likväl kommer de att vara billigare, tryggare och trevligare än bostäder som faktiskt går att få på andrahandsmarknaden. Viktigast av allt kommer det att möjliggöra för fler att få en bostad.”


Jonas Nygren på tankesmedjan Bostad 2030.

Tankesmedjan Bostad 2030

Jonas Nygren, chef på den bostadspolitiska tankesmedjan Bostad 2030 – ett samarbete mellan Arenagruppen och Hyresgästföreningen – svarar.

”Situationen skiljer sig väldigt åt mellan olika delar av landet. Den generella brist som finns, bland annat enligt Boverkets bostadsmarknadsenkät, är en brist på mindre och lite billigare hyresrätter som kan efterfrågas  av unga som behöver sin första bostad och äldre som kanske bor för stort eller i hus och vill ha ett boende bättre anpassat till sin livssituation. Vi ser också att städer med stor allmännytta och många hyresrätter generellt hanterat bristsituationen bättre än städer som tex Stockholm som under lång tid har minskat sitt allmännyttiga bestånd.”

”Unga vuxna, alltså personer 20–30, är en av de grupper som är mest utsatta i dag. De är bostadssökande som har fasta inkomster men som många gånger inte är tillräckligt höga för att de ska kunna köpa en bostadsrätt och samtidigt saknar de tillräckligt med kötid för att få en hyresrätt. De blir utlämnad till en dyr och osäker andrahandshyresmarknad. Det är framförallt denna grupp som i dag hamnar utanför bostadsmarknaden och som politiken behöver hitta lösningar för.”

Vad är ert förslag på hur bostadskrisen kan mildras eller lösas?

”Det behöver byggas mer och det som byggs behöver bättre spegla den brist som finns. För att lösa problemet krävs att stat och kommuner tar ett större ansvar för en fungerande bostadsmarknad. Redan i dag finns många möjligheter, inte minst för kommuner. Men mer behövs.”


Leon Mc Manus, språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom.

Grön Ungdom

Leon Mc Manus, språkrör Grön Ungdom, svarar:

”Bostadsmarknaden i dag har riggats i fördel för vuxengenerationen. Utförsäljningar och otillräckligt bostadsbyggande har lett till att det i princip inte finns några billiga hyresrätter för oss att bo i. Unga tvingas välja bort utbildningar, leva ofrivilligt hos sina föräldrar eller utnyttjas på andrahandsmarknaden. Unga kvinnor vittnar om hur de erbjuds kontrakt mot sexuella tjänster och de allra flesta unga betalar ockerhyror när det enda sättet att få en bostad på är att hyra i andra hand. Bostadspolitiken har med knivskarp precision gynnat det ägda boendet över det allmännyttiga. Vuxengenerationen har tjänat miljoner på sina bostadskarriärer samtidigt om man sålt ut de hyresrätter som de själva en gång bott i och som det nog var tanken att vår generation skulle få ta del av.

Vi behöver:

  1. Återinföra det statliga investeringsstödet och se till att det går till att bygga massor av nya billiga hyresrätter. 
  2. Stoppa renovräkningarna som höjer hyrorna på de få billiga hyresrätter som finns.
  3. Stoppa utförsäljningarna av allmännyttans hyresrätter så att bostadsbyggandet faktiskt får effekt.”

Daniella Waldfogel, vice vd på Stockholms Handelskammare.

Stockholms Handelskammare

Daniella Waldfogel, vice vd på Stockholms Handelskammare, svarar:

Vad är er bild av bostadsmarknaden i dag?

”Den svenska bostadsmarknaden är dysfunktionell. Vi har fått en uppdelning där allt fler står utanför marknaden och varken kommer över tröskeln till det ägda boendet eller har tillräckligt med kötid för att kunna efterfråga ett förstahandskontrakt på hyresmarknaden. Problemen syns tydligast i Sveriges storstadsregioner där människor i vissa fall är så desperata att de hyr bostäder i tredje hand.”

Vad är ert förslag på hur bostadskrisen kan mildras eller lösas?

”Bostadsfrågan är komplex och det kommer krävas en rad reformer för att komma tillrätta med problemen. Det handlar bland annat om minskade krav på kontantinsats och avskaffande av det skärpta amorteringskravet. Vi behöver också se en successiv omreglering av hyresmarknaden med fokus på ökade marknadsinslag tillsammans med träffsäkra bostadsbidrag.

Just nu går dessutom sju byggföretag i konkurs varje dag. Politiken måste agera för att stötta bolagen genom krisen. Annars riskerar branschen att vara slagen i spillror när konjunkturen vänder och byggandet ska komma igång igen.”

Aftonbladet har sökt samtliga riksdagspartiers ungdomsförbund.