Boprisfallet kan vara på väg att dämpas

Publicerad 2018-02-14

Priserna på bostadsrätter minskade med 1 procent i januari.

Trots att januari normalt är en stark månad fortsatte bostadspriserna att sjunka, enligt Svensk Mäklarstatistik.
Men eventuellt är nedgången på väg att mattas av, säger analyschefen Per-Arne Sandegren.

– Vi ser vissa tecken på en dämpning i fallet.

Snön faller och bostadspriserna med den. Januarisiffrorna från Svensk Mäklarstatistik är ingen munter läsning för den som hoppats på ett trendbrott på bostadsmarknaden:

  • I januari sjönk priserna på bostadsrätter med 1 procent i riket. Störst var tappet i centrala Göteborg: −3 procent. I Storstockholm stod priserna stilla
  • De senaste tre månaderna har priserna backat med 6 procent i riket. Även här är nedgången störst i centrala Göteborg: −8 procent.
  • På ett års sikt har bostadsrättspriserna backat mest i centrala Stockholm: −8 procent. Priserna ligger nu på samma nivå som hösten 2015.
  • Även på villamarknaden är nedgångarna tydliga: −1 i januari och −3 de senaste tre månaderna. På årsbasis är dock prisutvecklingen positiv i riket: +4 procent.

”Allmänt blekt”

Per-Arne Sandegren

Januari brukar traditionellt sett vara en stark månad då bostadsmarknaden efter en svag julperiod vänder upp.

– Men den generella trenden är fortsatt nedåt. Det är allmänt blekt, konstaterar Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Däremot anar han att nedgångstakten börjat dämpas i Stockholm, som brukar ligga först i upp- och nedgångar på bostadsmarknaden.

– Vi ser vissa tecken på en dämpning i fallet. Därmed inte sagt att nedgången är bruten, säger han.

Andra siffror pekar upp

Enligt analysföretaget Valueguards siffror så steg till och med priserna mellan december och januari. Hox-index steg med 3,4 procent. Men precis som Mäklarstatistik konstaterar Valueguard att statistiken kring årsskiftet ger speciella effekter och därmed är aningen svårtydd.

Efter finanskraschen 2008 steg exempelvis Hox-index med 5 procent i januari följande år. I januari 2012, efter Greklandskrisen, låg januariökningen på 4,8 procent.

I samband med båda dessa kriser höll boprisnedgångarna i sig längre tid än nu. Å andra sidan är prisfallet brantare den här gången.

”Kanske varar kortare”

– Det kanske antyder att den pågående utvecklingen varar kortare tid. Att justeringen redan varit, säger Per-Arne Sandegren.

I ljuset av de senaste årens kraftiga prisuppgångar anser han att avmattningen i grunden är sund.

– Om vi till slut får en bostadsmarknad som utvecklas mer i samklang med den allmänna prisutvecklingen är det bättre än att ha några år av kraftiga uppgångar följt av relativt kraftiga sättningar. Det är inte långsiktigt.