Här är de senaste svartlistade företagen

Uppdaterad 2019-10-24 | Publicerad 2017-08-31

En stor del av bolagen på Råd & Röns Svarta lista är byggföretag.

Byggföretag, bilfirmor och flygbolag.
Det är de vanligaste företagen som hamnar på Råd & Röns Svarta lista.
– Den största gruppen i år har varit hantverkare och många byggföretag, där blir det alla möjliga problem, säger Jonas Ryberg, reporter på tidningen.

Just nu varnar Råd & Rön för 134 företag, sedan konsumenttidningens Svarta lista uppdaterades i augusti.

Listan uppdateras två gånger per år, med syftet att varna för företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens, ARN, rekommendationer.

Nämnden prövar tvister mellan konsumenter och företag. Ofta är det samma typer av företag som dyker upp hos ARN och därmed också på Råd & Röns Svarta lista.

”Kan bli stora konsekvenser”

Av de 134 företag som svartlistas har 25 funnits med på listan tidigare under de två senaste åren.

– Den största gruppen i år har varit hantverkare och många byggföretag, där blir det alla möjliga problem, säger reportern Jonas Ryberg, som har sammanställt tidningens lista.

Enligt honom handlar det många gånger om att kunden och hantverkaren har olika uppfattningar om vad som ska bli gjort i hemmet och till vilket pris.

– Det verkar vara ett område där det är väldigt svårt att få till kommunikation mellan företag och kund. Inom det området kan det röra sig om väldigt mycket pengar för kunden. Det kan bli stora konsekvenser för den enskilde om det blir saker som inte blir gjorda i hemmet.

Bil- och resebolag svartlistas

En hel del bilföretag svartlistas också.

– Det är många som köper en bil som inte är så jättedyr och som går sönder väldigt fort. Då tycker inte säljaren att garantier och sådant ska gälla.

Resor är ett annat vanligt förekommande område, där flera flygbolag återkommer på Svarta listan varje år.

– Det handlar om förseningar som de inte betalar för. I vissa fall är det bortkommet bagage.

Förra året tog ARN emot 13 537 ärenden, vilket är en ökning med 1 502 ärenden jämfört med året innan. Under 2016 följde 78 procent av företagen nämndens beslut.

”Många blir arga”

Råd & Rön kontaktar alltid alla företag och anmälare innan Svarta listan publiceras, för att fråga om beslut har följts. Enligt Jonas Ryberg är det vanligt att företagen väljer att gå på ARN:s beslut för att slippa hamna på listan.

Hur reagerar företagen när ni ringer upp dem och talar om att de är med på er Svarta lista?

– Det är väldigt olika. Många blir arga och tycker att Allmänna reklamationsnämnden har fattat fel beslut, medan andra har bestämt sig för att inte bry sig. Flygbolag och liknande har ofta ett slags policybeslut att de ska agera på det viset och inte betala ut ersättning. Är det mindre hantverksfirmor tycker de av hela sitt hjärta att de har rätt och inte kunden. Då kan det bli en ganska upprörd stämning.

Följ ämnen i artikeln