Så mycket dyrare har påskmaten blivit

Publicerad 2024-03-25

Påskmaten har ökat mer i pris än livsmedel i stort.

Särskilt äggen sticker ut.

– Räknat tre år bakåt har äggpriserna ökat med närmare 48 procent, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Påsken står för dörren. Men den som räknat med att matprisinflationen stannat av riskerar att bli besviken. I snitt har påskmaten blivit dyrare än andra livsmedel.

De genomsnittliga prisökningarna på livsmedel var 0,9 procent jämfört med februari förra året. Men påskmaten har ökat i pris betydligt mer än så, enligt SCB.

Stor ägg-ökning

– Äggpriserna brukar sjunka runt påsk, men frågan är från vilken nivå det blir i så fall. Det senaste året har priserna på ägg stigit med nästan 12 procent. Räknat tre år bakåt har äggpriserna ökat med närmare 48 procent, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Efter ägg kommer de andra påskbordsfavoriterna sill och lax.

– Räknat tre år bakåt har både lax och sill ökat med ungefär 30 procent i pris. Samtidigt är sill den påskprodukt som sjunkit mest i pris under själva påskmånaden de senaste tre åren.

Äggen rusar i pris.

Bara billigare kyckling

Inte ens choklad-påskharen kommer undan. Choklad har stigit mer i pris än övrigt godis det senaste året, men räknat på tre år är prisökningen på godis större.

– Den enda påskmaten som tydligt minskat i pris jämfört med förra året är kyckling, säger Carl Mårtensson.

Så mycket dyrare har påskmaten blivit (februaripriser)

ProduktFörändring senaste åretFörändring senaste tre åren
Ägg11,6%47,7%
Gravad/rökt lax9,6%31,3%
Sill8,2%29,9%
Choklad6,9%24,6%
Kaviar6,3%25,2%
Potatis4,4%29,9%
Godis (konfektyr)4,2%23,8%
Lammkött-0,1%26,5%
Fjäderfjän (kyckling)-5,1%25,2%
Källa: SCB

Följ ämnen i artikeln