”Satsa på att vara unik”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-03

Cecilia och Teresa fick CV-hjälp av experterna

Teresa Petterson lät som en vanlig tjej i vården.

Cecilia Valbrant skrev inte ut ordentligt vad hon kunde.

Men efter experthjälp med att vässa sina CV:n blev deras kompetens tydlig.

– Den absolut största skillnaden är det personliga brevet, säger Teresa Pettersson.

Redan första gången CV-experten Angeli Sjöström såg Teresas CV anade hon att det inte gjorde henne rättvisa. Det var allmänt hållet och särskiljde sig inte på något vis.

– Vem som helst skulle kunna ha skrivit det. Men när jag pratade med Teresa var hon jättesocial, världens äventyrsmänniska och en person som verkligen vill utmana sig själv. Så från att vara en vanlig tjej i vården kunde hon bli en intressant person som skiljer sig från mängden, säger Angeli Sjöström.

Det första hon ändrade var kronologin. Teresa hade skrivit de äldsta meriterna först, och enligt Angeli Sjöström ska man göra precis tvärtom.

Nästa åtgärd var att skriva alla gamla jobb i egna kategorier, med tydliga rubriker.

– Det man gjort, tjänsten, ska stå i fet stil, för det är där blicken ska hamna. Poängen med ett cv är att du ska få snabb, enkel och kortfattad översikt över kompetensen. Du måste tänka på vad arbetsgivaren vill ha, viktiga nyckelord, säger hon.

Skriv om brevet

Teresa har försökt byta karriär ett tag, från vården till att arbeta mer i butik. Ska det lyckas måste hon tänka på vad hon är bra på, och vilka av hennes styrkor som passar för den sortens jobb hon vill ha, säger Angeli Sjöström.

– Vi har lyft upp saker som att hon arbetat med personlig kontakt, och har byggt relationer. Hon har gjort det inom vården, men det är applicerbart också inom butik och service.

Först hade Teresa skrivit ett kortfattat personligt brev inne i själva CV:t. Men det lyfte Angeli Sjöström ut – och utvecklade. Även brevet var alldeles för allmänt hållet, och riktade sig inte till något särskilt företag.

– CV:t kan vara så gott som samma hela tiden, men brevet skriver du om till kanske 80 procent varje gång. Där visar du att du läst på om företaget, så att arbetsgivaren känner sig utvald.

Sammanfatta i början

Cecilia Valbrants CV var redan från början ganska bra. Hon hade förstått grunderna, och presenterade sina mål och sin profil först.

– Vi rekommenderar att man inleder med något som sammanfattar CV:t och riktar sig till en särskild tjänst, säger Frida Lindblom och fortsätter:

– Svårast i den avdelningen är att undvika klyschor och att inte vara så allmän. Var specifik – och satsa på att vara unik. Framhåll varför de ska välja just dig.

Cecilia Valbrant har två jobb, som läkarsekreterare och som ekonomi- och inköpsansvarig i sin mans företag. Och hon vill börja arbeta mer med ekonomi. Men hon hade inte beskrivit vad tjänsterna hon haft inneburit.

– Inte så många vet kanske vad en läkarsekreterare gör så man får lyfta upp hela kompetensen bakom och förklara de olika arbetsuppgifterna, säger Frida Lindblom

Ta hjälp av kompisar

Frida Lindblom frågade också Cecilia vad hon hade för engagemang utanför jobbet. Det visade sig att hon bland annat hade gått en kurs i teckenspråk, och sitter i styrelsen på sin mans företag.

– Många tänker inte på att sådant kan få dig att sticka ut. Det visar på ett intresse och att det finns ett djup.

Teresa fick också frågor om vad hon gör på fritiden – och tyckte först att det kändes larvigt.

– Men det blev jättebra i brevet. Angeli har satt ord på mig som jag inte skulle ha tänkt på själv.

Angeli Sjöström och Frida Lindblom vet att det kan vara svårt att beskriva sig själv och hitta det unika. Därför rekommenderar de alltid att man tar hjälp av andra.

– Bollar med någon, fråga vänner eller familj, säger de.

Följ ämnen i artikeln