Pussar okej – på kinden

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-21

Polis frias för blöt kyss mot kollega

Under "Dansbandskampen" passade programledaren Peter Settman på att demonstrera "gnussning", hur danspars läppar möts under en dans, med ingen mindre än SVT:s vd Eva Hamilton.

Den 60-årige polisen hälsade sin kvinnliga kollega med en kyss – mitt på munnen.

En missriktad kindpuss, menar tingsrätten.

Han frias nu från åtal om sexuella trakasserier.

Magdalena Ribbing.

På skidresan med kollegorna bestämde sig den 60-årige kriminalinspektören för att hälsa på sin 20 år yngre arbetsledare, en kvinnlig åklagare.

Han stegade fram, tog tag i hennes ansikte med båda händerna och placerade en blöt puss på hennes mun.

När kvinnan reagerade med ilska förklarade mannen att han ville hälsa som en muslim.

Mannen anmäldes för sexuella trakasserier – men friades. En kindpuss är ett vanligt sätt att hälsa numera, resonerade rätten.

Att den överförfriskade mannen sedan råkade träffa kvinnans mun med sin puss gör den inte till en kränkande sexuell handling.

”Kränkt”

Eva Amundsdotter har forskat kring jämställdhet på arbetsplatsen. Hon tycker att kvinnans upplevelse av den oönskade pussen borde ha stått i fokus i rättegången.

– Det är uppenbart att hon kände sig kränkt. Men rätten har gjort en egen tolkning av vad som hänt, att det inte var så farligt och att de bara har kindpussats. Det är så typiskt. Det visar att kvinnor inte är fredade, säger hon.

”Synd om mannen”

Folkvettsexperten Magdalena Ribbing håller med om att kindpussarna har blivit ett vanligt sätt att hälsa bland svenskarna. Men det gör det inte okej att dela ut pussar hur som helst, säger hon.

– Det är lite synd om mannen som inte har förstått skillnaden mellan arbete och fritid. Även om de inte var på jobbet var det bland kollegor.

Följ ämnen i artikeln