Tufft för fisket när restauranger står tomma

Micke Larsson/TT

Publicerad 2020-04-03

När vi inte äter fisk eller skaldjur på lunchrestauranger och krogar har efterfrågan på viss fisk minskat drastiskt. Nu vill branschen ha hjälp av detaljhandel, myndigheter och hushåll. Arkivbild.

När restaurangerna stängt eller går på lågvarv, har efterfrågan på färsk fisk störtdykt. Fiskare, grossister och handel vädjar om hjälp.

– Nu kan du köpa fin fisk och kräftor till bra pris i butik och laga hemma, tipsar landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

Det fanns mycket oro att prata om när en rad organisationer inom fiskesektorn hade ett möte på distans med landsbygdsministern under torsdagen.

– Vi har en marknad som balanserar på en avgrund, säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande i Sveriges fiskares producentorganisation.

– Om det inte görs någonting från regeringen är risken att vi inte har fiskeflottan kvar efter coronan, tillägger han.

Mindre än hälften

Efterfrågan från lunchrestauranger och krogar har rasat till mindre än hälften. Samtidigt har försäljningen av färsk och fryst fisk i detaljhandeln bara fått en liten ökning.

– Detta är otroligt tufft, säger Krishan Kent, ordförande i Fiskbranschens riksförbund, som är orolig för många av sina medlemsföretag.

Bortfallet slår brett mot fisknäringen. Det drabbar dock olika, och inte alla. Peter Ronelöv Olsson bedömer att fisket efter sill, skarpsill och annat till konservindustrin – som görs av fiskare i en annan organisation – snarast har en ökad efterfrågan.

Men alla som ingår i leveranskedjan till restauranger drabbas.

– Vi äter ofta lite dyrare och finare fisk på restaurang än det vi köper och tillagar hemma, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson efter mötet med branschorganisationerna.

Priser har sjunkit

Efterfrågan på skaldjur, som havskräfta, har kanske minskat allra mest. Gös, röding och några andra fiskarter ligger också illa till.

– Priserna har sjunkit drastiskt. Många av våra medlemmar får frysa in fisk och lagra, säger Mats Ingemarsson, vd för Svenska insjöfiskarena.

Yrkesfiskarna söker nu nya vägar att nå ut till hushållen, på olika sätt. Myndighetsregler om spårbarhet har tillfälligt förenklats för att underlätta nya vägar inom handeln.

Även andra åtgärder har beslutats, eller är på gång. För fiske som regleras av EU diskuteras att temporärt ge stöd för flera dagars stillaliggande i hamn än normalt.

Andra önskemål från olika håll är ett temporärt driftstöd för yrkesfiskare, och att tillåta ökat insjöfiske i vissa vatten.

Vill säkra krediter

Fiskbranschens riksförbund organiserar flera sorters företag, bland annat leverantörer till krogar, lunchrestauranger och storkök. Här märks minskad efterfrågan både på lite "finare" arter från svenskt fiske, och på mer alldagliga fiskar som importeras från exempelvis Norge eller Danmark.

Krishan Kent på Fiskbranschen hoppas få möjlighet till tryggade krediter när man säljer fisk, med tanke på kundföretagens skakiga ekonomi.

Både han och andra deltagare i torsdagens möte uppskattar landsbygdsministerns intresse.

– Jag tycker att det näringsdepartementet gör är bra. De ska återkomma om ett nytt möte inom några veckor, säger Krishan Kent.

Följ ämnen i artikeln