Unga trakasseras när de letar bostad: ”Sjukt vad de behöver utstå”

Tindra, 18: ”Han letade upp min Instagram”

Publicerad 2023-12-17

Tindra Rimpilä fick inte ett enda seriöst erbjudande när hon sökte bostad.

I stället möttes hon av kommentarer om sitt utseende och skumma förslag.

– Vissa ser det som kontaktannonser i stället för vad det är, säger hon.

18-åriga Tindra Rimpilä tog studenten i våras hemma i Vasa i finska Österbotten.

Till hösten hade hon bestämt sig för att flytta till Umeå på andra sidan Östersjön för att jobba och spela fotboll.

– Jag ville byta miljö och hade hört att Umeå ska vara en trevlig studentstad. Men huvudorsaken var för att spela fotboll i Thoréngruppen FF, säger Tindra, som tidigare har berättat sin historia i SVT Umeå.

Tindra Rimpilä.

I slutet av sommaren började Tindra leta lägenhet inför flytten.

Eftersom bostadsköerna är så pass långa gick hon med i en Facebookgrupp där medlemmar som söker eller hyr ut ett boende kan publicera annonser.

– Jag lade ut en text där jag beskrev vad jag letade efter och så hade jag en bild för att visa vem jag är. Men jag fick inte så många konkreta erbjudanden.

Ganska snart började män kommentera Tindras utseende i kommentarsfältet.

– De skrev saker som ”Oj, vad snygg du är”. En man letade upp min Instagram och kommenterade en bild på mig med en emoji med hjärtögon. Det kändes olustigt.

”Ser det som kontaktannonser”

Tindra fick kontaktförfrågningar av ett flertal män som erbjöd henne olika boendekonstellationer.

– Det var en gubbe som var kanske 45–50 som erbjöd mig att hyra hans källare, men han skulle bo i rummet bredvid. En annan man sa att han bara vill hyra ut till tjejer och att jag kunde flytta in i hans tvåa och sova på soffan medan han bor i sovrummet.

– Det är väl klart att det går att hyra ut ett källarutrymme eller en soffa men det är obehagligt när det är äldre män som dessutom letar upp en på andra sociala medier.

Tindra upplevde att många av männen såg boendeannonserna som kontaktannonser.

– Jag såg att män kommenterade utseendet på andra tjejer som lagt ut annonser också. Det känns tröttsamt. Det är inte därför vi är här. Samtidigt börjar man fundera på om det framstod som att man fiskade efter ”komplimanger” för att man la ut en bild på sig själv.

Många unga har upplevt trakasserier i samband med bostadsjakt, visar en rapport från Hyresgästföreningen.

Flera unga trakasserade när de söker boende

En färsk rapport från Hyresgästföreningen visar att sex procent av unga mellan 20 och 27 år har upplevt olika former av trakasserier eller diskriminering när de söker boende.

Rapporten bygger på enkätsvar från 4 896 unga vuxna som samlats in representativt för målgruppen.

De svarande har haft möjlighet att specificera vad de har varit utsatta för, och bland svaren förekommer många vittnesmål från unga kvinnor som fått oseriösa förslag och erbjudits lägenheter i utbyte mot sex.

”Var tvungen att ha sex med hyresvärden för att få ha mina husdjur”, skriver en ung kvinna.

En annan beskriver att hon kände sig så hotad när hon sa upp sitt kontrakt att hon blev tvungen att fly mitt i natten.

”Jag var inneboende hos en man som sa att han valde mig för att jag var söt på bilden. Sedan när jag sa upp kontraktet så sa han att jag inte fick flytta därifrån. Mina föräldrar hämtade mig och mina saker mitt i natten då.”

Andra beskriver hur de har blivit nekade bostäder på grund av etnicitet eller utseende.

”Värst på andrahandsmarknaden”

– Det är sjukt vad unga behöver utstå bara för att hitta ett eget hem. Det är inte bara värdar som kräver ockerhyra. Man utnyttjar deras utsatthet på vår trasiga bostadsmarknad på flera sätt, säger Ola Palmgren, förbundsstyrelseledamot på Hyresgästföreningen.

Ola Palmgren.

Ola Palmgren säger att problemen är som absolut störst på andra- och tredjehandsmarknaden.

– Många unga beskyller sig själva för att sådana här situationer uppstår. Men det är verkligen inte deras fel att de utnyttjas. När man hyr i andra och tredje hand är det ofta väldigt oreglerat och många utnyttjar det.

På Hyresgästföreningen vill man få bukt på problemen med trakasserier och diskriminering av unga genom nya regelverk för hyresvärdar på andrahandsmarknaden.

– Man måste ta ett krafttag mot aktörer som utnyttjar ungas boendesituation. De som gör på det här sättet ska ha näringsförbud. Sedan måste man se till att bygga fler bostäder så att unga inte hamnar i miljöer där de utnyttjas.

Gav upp bostadsletandet

För Tindra blev jakten på hennes första egna lägenhet inte den erfarenhet hon hade hoppats på.

– Jag tog bort mitt inlägg, sedan gick jag ur Facebookgruppen. Jag fick inte ut något av det och det kändes som att många var där av fel anledningar. Det kändes tråkigt.

Till slut lyckades Tindra hitta ett andrahandsboende via en bekant och flyttlasset kunde gå till Umeå under hösten.

Nu spelar hon fotboll och jobbar på ett hotell som servitris och frukostvärdinna. Så småningom funderar hon på att börja studera i staden.

Hon uppmanar andra unga som söker boende i andra hand att ha en viss skepsis till potentiella hyresvärdar.

– Det jag lärde mig är att man ska vara kritisk till alla erbjudanden. Man måste kolla upp personen man ska hyra av. När det är en privat värd måste du kolla så att det är rimliga vilkor, be om att få se bilder och se till att det verkligen finns en lägenhet.

Följ ämnen i artikeln