Familjen Eliasson ska bli ekonomiskt oberoende

”Vi har byggt upp en pengamaskin”

Uppdaterad 2020-03-30 | Publicerad 2020-02-23

Barnen är två, fem och sju år.
Femåringen kan förklara en aktie, alla tre är börshajar.
– De har nästan bättre utdelning än vad jag har, säger deras sparguru till farsa.

Ett sparmål på åtta miljoner och en hel del utdelning ska ge familjen Eliasson från Forshaga en ekonomisk trygghet, resten av livet.
Om åtta år ska de vara ekonomiskt oberoende.

– Om vi blir av med jobbet, blir sjuka eller ett barn blir sjukt, så vill vi inte vara beroende av ett arbete, säger Jonathan Eliasson, 32.

Förskolläraren Sara och psykologen Jonathan, mamma och pappa i familjen, har planen noga utstakad. Månatliga privatekonomiska genomgångar, kontrollerande av aktiekurser och pengasnack med barnen. Allt för ett liv i ekonomisk frihet.

– Varken jag eller Sara vill gå i pension. Vi har heller inget behov av lyx och bling bling. Vi är nöjda med ett enkelt liv tillsammans med familj och att ha trygghet.

Lever på 23 000 i månaden

Familjen har en budget på 23 000 kronor varje månad. Resten av lönen in går in på aktiekonton.

Strategin de går efter kallas fyraprocentregeln. I korta drag går det ut på att man kan täcka sina årliga utgifter genom att använda fyra procent eller mindre av sitt akitekapital, vilket historiskt sett innebär ekonomisk frihet.

– Men vi siktar på högre marginaler för vi vill ha ett bra liv. I så fall skulle vi behöva nånstans runt åtta miljoner för att ta ut en månadslön på 26 600 kronor.

Familjen Eliasson från Forshaga i Värmland är snart ekonomiskt oberoende.

Lever ni det liv ni vill?

– Det gör vi absolut. Vi unnar oss också, i vintras reste vi med hela familjen till fjällen till exempel. Men det är vardagskonsumtionen vi drar ner på. Allt vi inte behöver köper vi inte, de pengarna väljer vi i stället att investera.

Vill trygga barnens framtid

Familjens första delmål, att Sara om hon vill ska kunna sluta jobba, är redan uppnått. Nästa mål gäller detsamma för Jonathan, där är de snart i hamn.

– Efter det ska vi se till att våra barn och barnbarn är ekonomisk tryggade. Det är inte för att de inte ska behöva jobba, det ska de göra, men oavsett vad som händer ska det finnas en trygghet i att de är säkrade. Vi bygger upp en pengamaskin som ska ta hand om familjens trygghet.

Så var det det där med barnen. Med föräldrar som Sara och Jonathan är även de med på spartåget. När de utför hushållssysslor hemma får de välja mellan att lägga pengarna på godis eller investeringar. I de flesta fall väljs det senare alternativet.

Barnen väljer investmentbolag

Inte bara det, de får själva välja var pengarna ska placeras.

– Jag väljer ut olika investmentbolag och berättar om innehållet för dem, så får de bestämma var deras pengar ska hamna.

Hur går det för deras placeringar?

– Det har gått bra, de har nästan bättre utdelning än vad jag har.

Är de framtida börshajar mån tro?

– Jag hoppas ju det. Hade jag fått den här kunskapen när jag var ung hade vi varit betydligt längre på vår ekonomiska bana.

Jonathan och Saras spartips

  1. Kartlägg dina utgifter. Väldigt många vet inte vad man lägger pengar på.
  2. Dra ner på utgifter. När du väl vet vad du gör av med mycket pengar på gäller det att dra ner på de utgifterna.
  3. Investera pengarna. Börsen är trygg när man investerar på ett tryggt sett. Om du sprider dina risker och sparar över tid kommer du nästan alltid gå ut som vinnare.

PODD Så blir ekonomiåret 2020

I podden avsnitt av Aftonbladet Daily pratar vi om det kommande året – inklusive brexit, USA-val och lågkonjunkturer.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Sam, 7, Jonathan 32, Nick, 5, Sara 32, och Molly, 2.