Så lyckas du få nytt jobb när pensionen närmar sig

Expertens 8 tips som får dig att sticka ut

Publicerad 2019-09-09

Åldersdiskriminering och ett sviktande självförtroende kan leda till att många över 50 år har svårt att få ett nytt jobb.
Karriärexperten Charlotte Hågård känner till problematiken, och rycker ut med sina bästa karriärtips.

– Man måste visa framfötterna även som 50-plussare, säger hon.

Aftonbladet har tidigare berättat att seniorer har seglat upp som en ny favorit hos svenska arbetsgivare. Och chanserna för pensionärer att få jobb har ökat tack var den växande gig-ekonomin.

Men för många som vill byta bana en sista gång innan pensionsålder är kommen, ser situationen annorlunda ut. 

Ålderism och ett försämrat självförtroende på arbetsmarknaden är två faktorer som kan sätta käppar i hjulet för de som har blivit av med sitt jobb, eller bara vill gå vidare i karriären.

– Jag tror att anledningen är en kombination av olika saker, säger karriärexperten Charlotte Hågård som dagligen coachar människor som har svårt att få arbete.

”Ett triangeldrama”

Hon utvecklar:

– Det går att likna vid ett triangeldrama som man inte bara kan beskylla arbetsgivarna för. Ett lika stort problem är jobbsökaren själv och de värderingar vi har i samhället.

Charlotte Hågård har uppskattningsvis coachat över 10 000 jobbsökare under sin långa karriär. Hennes uppfattning är att de över 50 år är de som har svårast att hitta jobb.

Måste vara aktiv

Till dem är hennes råd att vara aktiv. Att söka jobb är ett heltidsarbete i sig, hävdar hon. 

–  Det finns hundratals jobbsajter, man ska marknadsföra sig, ha en bra Linkedin-profil och ett vinnande cv, man ska pladdra som rinnande vatten om hur duktig man är. Det kan vara enormt påfrestande för många, men samtidigt är det nödvändigt.

Karriärexperten Charlotte Hågårds tips till 50-plussare: ”Visa framfötterna, man kan inte leva på gamla meriter”.

”Visa framfötterna”

För man ska se upp med att bli allt för bekväm, fortsätter hon.

– Man måste visa framfötterna även som 50-plussare. Man kan inte leva på gamla meriter utan vara nyfiken och visa att man tar till sig nya arbetsuppgifter. Om man vill vidare uppåt på samma arbetsplats, eller byta område helt, är det väldigt viktigt. 

Viktigt med starkt nätverk

Om man ska välja en sak att fokusera på under ansökningsprocessen är det att skaffa sig ett bra nätverk.

– ”Nätverk” är nästan ett överanvänt ord, men det är det som hjälper. Är man över 50 år så har man i de allra flesta fallen skaffat sig mängder med kontakter. Det måste man utnyttja, inte bara gå in i den där rouletten och söka hundra slentrianmässiga jobb och hoppas på utdelning. 

En annan viktig faktor är att kompetensutveckla sig, menar Charlotte Hågård. Vare sig det är en universitetsutbildning eller en kortare nätutbildning.

– Många jag träffar har kompetensångest. Räcker jag till, håller jag måttet med det jag redan kan? Därför är all typ av kompetensutveckling viktigt, som gör att man får ny energi, lär sig något nytt och träffar nya människor. Om det sen också sammanfaller med att man blir bättre på sitt jobb är det bara en bonus.

Planering, nätverk och sociala medier är tre tips till äldre som vill röra sig på arbetsmarknaden.

8 tips till dig över 50 som söker jobb

  1. Karriärplanera i 3 steg: Inåt – gör en självinventering, vem är jag idag? Utåt – vad vill du och var finns din personliga arbetsmarknad? Framåt –sätt mål, gör en plan och följ den varje dag.
  2. Jobbplanera: Gör en plan för vad du vill göra. A: Att stanna kvar där jag är – vad krävs i så fall då? Eller plan B = byta jobb, bransch eller karriärinriktning – vad krävs? Gör en plus- och minuslista för alla dina alternativ.
  3. Nätverka: Bygg starka nätverk i branschen om du vill stanna där du är, bygg nya nätverk om du vill byta bransch eller inriktning. Dina kontakter är ditt guld.
  4. Uppdatera Linkedin: Se till att du har en proffsig profil som visar din kompetens och vilket värde du tillför. Använd Linkedin varje dag, bygg nätverk och var aktiv. Ställ in att du är aktiv jobbsökare.
  5. Kompetensutvecklas: Lär dig något nytt, fastna inte i gamla hjulspår utan skaffa dig ny kompetens kontinuerligt. Du får mer energi, nya kontakter och visar att du är nyfiken och utvecklingsfokuserad.
  6. Vinkla din ansökan: Istället för att lyfta upp ”erfaren” ekonom (som direkt för tankarna till ålder) kan du snarare lyfta fram dina egenskaper – kompetent och nyfiken ekonom.
  7. Visa vad du vill: Du bör också visa att du är utvecklingsorienterad och fortsätter kompetensutveckla dig.
  8. Var flexibel: Som 50-åring i dag måste man vara flexibel och öppen för både anställning och uppdrag.

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

Följ ämnen i artikeln