Sjuka – ändå går vi till jobbet

Uppdaterad 2018-03-20 | Publicerad 2014-11-11

Hälften av oss arbetar när vi borde stanna kvar i sängen

SJUKA SKA STANNA HEMMA Väninnorna Marie Andersson, Pernilla Hellqvist och Charlotte Stenström är överens: Den som är sjuk ska inte gå till jobbet.

Host, snörvel, attjo.

Bacillerna yr i kontorslandskapet, men din snoriga kollega vägrar sjukskriva sig.

Känns det igen?

Inte så konstigt i så fall. Häften av svenskarna jobbar nämligen trots att de borde ligga nedbäddade.

Att vara eller icke vara sjukskriven. Det är en återkommande fråga så här års.

I Norge har debatten blossat upp rejält just nu. Orsaken är att företagsledaren Steinar J Olsens uttalat sig plumpt i en video på Youtube. Bland annat uppmanar han sina anställda att jobba trots sjukdom.

Läkare sågar utspelet

Sedan rabblar han upp en rad tillstånd han inte anser är skäl nog till frånvaro; influensa, feber, ont i huvudet och lunginflammation.

Utspelet har fått skarp kritik av den norska läkarkåren som sågar Olsens syn på exempelvis lunginflammation.

Men hur är det här hemma då?

Jo, i Sverige är arbetsmoralen så hög att varannan person frivilligt traskar i väg till arbetsplatsen med infektioner och virussjukdomar i kroppen. Enligt Statistiska centralbyråns arbetsmiljöundersökning är lojaliteten störst bland lärare, byggarbetare, vårdpersonal och restauranganställda.

Men hur sjuk får man egentligen vara på jobbet?

– Det beror på vad man arbetar med och vilken typ av besvär man drabbats av. En person som jobbar på en avdelning för för tidigt födda barn ska naturligtvis inte arbeta med maginfluensa i kroppen, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Bör göra en riskanalys

Men var gränsen går för en vanlig förkylning är omöjligt att säga.

– Smittorisken är låg på arbetsplatser jämfört med hemmet, men jag tycker att det här är en fråga för den anställde och arbetsgivaren. När det gäller speciellt smittsamma sjukdomar, som maginfluensa, bör arbetsgivaren göra en riskanalys, säger Anders Tegnell.

Två miljoner jobbar trots att de är krassliga

 Enligt Statistiska centralbyråns ar­betsmiljö­undersökning går över två miljoner anställda till jobbet, minst två gånger om året, trots att de borde sjukskriva sig.

 Störst är sjuknärvaron i låglöneyrken, där de ekonomiska effekterna av en sjukskrivning är stora.

 Studier visar att den som inte är hemma vid kortvarig sjukdom riskerar att bli långtidssjuk i framtiden.

 Forskare vid Karolinska institutet följde cirka 10 000 offentlig- och privatanställdas sjuknärvaro under tre års tid, och kom fram till att karensdagen, som infördes för att motverka sjukfrånvaron, kan ha motsatt ­effekt på lång sikt.

Följ ämnen i artikeln